Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränarbojkott när Leif petats

I slutet av förra veckan fick Leif Svensson via sms beskedet att han inte fick vara kvar som tränare för Lindlövens IF U12/U13-lag. Det fick lagets tre kvarvarande tränare att hoppa av sina uppdrag i protest.

Annons
Håller ihop. När Leif Svensson avsattes valde Mikael Karlsson, Johan Nyberg och Mika Ristiharju att hoppa av tränaruppdraget.

"Han skäller på barnen i grupp. Barnen gömmer sig bakom tröjorna och gråter."

Det är några av de saker som föräldrar via kvällstidningen Expressen har anklagat Leif Svensson för.

Men det är flera föräldrar, spelare och tränare som inte känner igen den bild som målas upp när Expressen har rapporterat om konflikten i Lindlövens IF:s ungdomslag.

– Det som står i Expressen om att barnen blir tvingade till träningsmängden och att de blir utskällda så de sitter bakom tröjorna och gråter är främmande för mig, säger Johan Nyberg som den senaste tiden varit lagets huvudtränare.

Tillsammans med de andra tränarna Mikael Karlsson, Mika Ristiharju och Leif Svensson samt lagföräldrarna Ulrika Nyberg och Maria Pardanius berättar han om den senaste tidens turbulens.

Redan i december i fjol ville styrelsen att Leif skulle ta en time-out på grund av att föräldrar riktat kritik emot honom för att han var för hård mot barnen.

– Vi satte oss ned och tog fram en åtgärdsplan istället och fick därmed styrelsen att backa, säger Mika Ristiharju.

Enligt planen skulle Leif ta ett steg tillbaka och bli hjälptränare medan Johan Nyberg skulle ta över rollen som huvudtränare, ett förslag som styrelsen accepterade.

– De skulle kalla till ett nytt möte efter några veckor där vi tillsammans skulle göra en uppföljning och se hur det hade fungerat, säger Ulrika Nyberg.

Något nytt möte blev det dock aldrig. Istället ringde Expressen, en första förvarning om att något skulle hända. Kort därefter fick Leif sms:et om att han var avsatt.

Flera föräldrar och barn backade upp Leif och ledarstaben efter att de avgått med uppmuntrande meddelanden om att de var nöjda med dem som tränare och arga och ledsna över hanteringen av detta och över konsekvenserna. Plötsligt stod 19 unga hockeykillar utan lag.

– När man läser Expressens artiklar får man lätt uppfattningen att det vore osunt att låta sina barn spela hockey i vårt lag, säger Leif Svensson och fortsätter:

– Men det finns inga barn som slutat på de grunderna.

Helgens match fick ställas in och nu finns en oro att resten av säsongen, åtta matcher och tre cuper, ska gå om intet.

– Så mycket som de här barnen älskar att gå på sina träningar så kan det inte vara så illa, säger Ulrika Nyberg och berättar att hon som lagförälder i lördags skickade ut en kallelse till ett öppet möte.

– Vi skrev att de föräldrar och barn som köper konceptet med de här fyra killarna som tränare är välkomna, föräldrar till 15 av barnen i laget kom, säger Ulrika och förklarar att några av de som inte kom dessutom ville komma men hade förhinder.

Nu vet de inte vad framtiden bär med sig, om pojkarna kommer att kunna spela vidare, men förtroendet till styrelsen är i allafall naggat i kanten.

– Det här handlar egentligen om väldigt engagerade människor men vi vill inte att det ska bli någon mer pajkastning nu, säger Leif Svensson som har satt upp en annan målsättning:

– Vi vill bara hålla på med det vi älskar, att spela hockey.

Styrelsen i Lindlövens IF

är förtegna om vad som inträffat och vad som ligger bakom den senaste tidens turbulens i ungdomslaget.

– Vi har avsatt en tränare. Jag vill inte säga varför, det sköter vi internt i föreningen, säger Perry Liljesvahn, styrelsens ordförande.

Vad tycker ni om att tre andra tränare hoppat av sina uppdrag, eller tagit time out, till följd av det?

– Det är beklagligt, säger Perry Liljesvahn.

Även Per Fritzell, som dels varit en av tränarna för det aktuella ungdomslaget och som dels sitter med i Lindlövens styrelse, är förtegen.

– Det har varit en jättejobbig process och jag vill inte kommentera det här nu, säger han.

Mer läsning

Annons