Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travkontrakt positiv hästspark för tryckeri

Strands tryckeri AB i Lindesberg har de senaste 7–9 åren tryckt travprogram åt en handfull banor i Sverige.Nu har de rott hem en order för landets alla travbanor.

Annons
Kick uppåt. Svensk travsport har kommit in som ytterligare en betydande stor kund hos Strand tryckeri AB i Lindesberg och bröderna Thomas Strand och Mikael Strand.

– Det är detsamma som fem nya arbetstillfällen ytterligare för oss, säger Mikael Strand.

I volym handlar ordern om cirka 20 procent av företagets nuvarande produktion.

Kontraktet med Svensk Travsport är på två år med option till förlängning. Sjutton tryckeriföretag deltog i upphandlingen som till slut hamnade i Lindesberg.

Det handlar om ett antal miljoner trycksaker som ska produceras och distribueras till ombud, prenumeranter och travbanor som Solvalla, Åby och Jägersro bland alla andra.

– Vi har investerat ungefär 30 miljoner kronor de senaste fyra åren i maskiner och utrustning. Där har vi kapaciteten, nu måste vi öka personalen, säger Mikael Strand.

Travprogrammen handlar om tidspress och krav på logistik.

Från deadline en kväll ska trycksakerna ut med postbil morgonen därpå.

– Vi kör delvis treskift i dag. Nu blir det kontinuerligt treskift framöver, säger Thomas Strand.

Han tror att företagets leveranssäkerhet i den tidigare travprogramsproduktionen gav företaget trovärdighet i den nya stora upphandlingen.

Förra året slog företaget omsättningsrekord och med ett bra resultat kvar på sista raden.

Under resans gång har Strands tagit över eller köpt 17 andra tryckeriföretag.Mitt under finanskris och lågkonjunkturbotten 2008/2009 köptes Bergslagens Grafiska i Lindesberg samt DB Grafiska AB i Örebro efter det sistnämndas konkurs.

– Vi har kört en stenhård modernisering och rationalisering. Vi har orkat ta oss genom svåra perioder för att vi haft en god ekonomi. Nu är vi bortom den destruktiva tråkiga delen att minska bemanning och går åt motsatt håll, säger Thomas Strand.

Historiskt sett var Örebro landets tryckeritätaste stad och Lindesberg låg inte långt efter. I dag är Strands det betydande tryckeri i sin nisch som finns kvar i ett område från Värmland genom Mälardalen.

– Är man inte alltid med i det nya blir framtiden inte lång, säger Mikael Strand.

1981 minns bröderna att de bar in en lastpall papper för hand varje vecka när verksamheten låg nere i centrum.

– I dag är volymen 2 000 pallar per år, säger Mikael Strand.

Förutom tryckeriet i de 4 000 kvadratmeter stora lokalerna lagerhålls och distribueras även en stor hotellkedjas alla tryckta produkter.

Vad är målet?

– Det är att vi och företaget långsiktigt mår bra. Då har vi en framtid. Att växa är inget mål i sig. Jag ser oss mer och mer som ett kommunikationsföretag där tryckproduktionen är en av delarna, säger Mikael Strand.

Mer läsning

Annons