Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre besvärliga besparingar

Nedläggning av fritidsgårdar och Familjecentralen skulle få de svåraste konsekvenserna. Därnäst är det barnomsorg på obekväm arbetstid. Det är barn- och utbildningsnämndens ordförande Arnold Bengtssons bedömning av nedskärningar som förvaltningen föreslagit.

Annons

Skolan har krav på sig att spara 27,9 miljoner kronor nästa år. Gymnasieskolan är den del som har de största underskotten.

Barn- och utbildningsnämnden tog inget beslut på besparingar vid torsdagens sammanträde. Allianspartierna konstaterade att det behövs mer tid för att ta ställning till förvaltnigens förslag.

Är övertygad

Däremot är ordförande Arnold Bengtsson (S) övertygad om att sådana måste ske.

Socialdemokraterna fattade tillsammans med Miljöpartiet beslut att låta förvaltningen vidareutveckla sin konsekvensutredning.

De övriga partierna avstod från att delta i beslutet eller reserverade sig.

– Det begriper alla att det går inte att få effekt på nedskärningar direkt, men om vi någonsin ska få det måste vi ta beslut snabbt, säger Arnold Bengtsson.

Årets budgetberedning är lite av en repris på den 2003/2004. Den avgjordes under demonstrationer och slutade med en skattehöjning på 25 öre.

Senast december

Det finns starkare argument för vissa nedskärningar idag än då enligt Bengtsson. Bland annat därför att barnkullarna är mindre och i minskande.

I november eller senast i december måste nämnden fatta ett beslut.

Med i spelet finns eventuella förslag från vänstern på skattehöjningar och allianspartiernas vilja att fylla på kommunens kassa med bolagspengar.

Förvaltningschef Kaj Söder har gjort ett överslag på vad nedskärningar innebär personalmässigt.

Ekvationen kommer inte att gå ihop med naturliga avgångar, men i slutänden tror han att det kan handla om ett fåtal uppsägningar.

Mer läsning

Annons