Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre länsstyrelser ska samarbeta

I somras beslutade länsstyrelsen i Dalarnas län att ta bort en del av de friluftsanläggningar som finns i naturreservatet Malingsbo-Kloten. Nu har man hållit första mötet om områdets framtid.
– Vi vill fylla det med ett bra friluftsliv, säger Johan Wretenberg på länsstyrelsen i Örebro.

Annons

Naturreservatet ligger i Dalarna, Örebro och Västmanland, men förvaltas av länsstyrelsen i Dalarnas län i samarbete med Sveaskog, som äger marken.

Göra något positivt

I början av oktober hölls ett möte där de tre berörda länsstyrelserna träffade bland annat turistentreprenörer och kommuner som verkar i området.

– Vi försöker hitta vägar för att samverka till att göra något positivt med Malingsbo-Kloten, säger Johan Wretenberg, som är enhetschef för naturskydds-enheten.

Naturreservatet bildades på 80-talet och innehöll från början anläggningar, som vindskydd och utedass, som måste underhållas. Det är främst en del av dessa, de i dåligt skick, som tagits bort.

Ska vara kvar

– Många är oroliga för att naturreservatet ska försvinna, men alla tre länsstyrelser anser att naturreservatet ska vara kvar, säger Johan Wretenberg.

Nästa steg blir att länsstyrelsen i Dalarna ska ansöka om medel hos Naturskyddsverket för att kunna anställa någon som kan jobba med det här på heltid.

– Att bestämma områdets framtid kommer att bli en lång process på många år, säger Johan Wretenberg.

Mer läsning

Annons