Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre nya avtal om flyktingmottagning

I tisdags kväll hade kommunfullmäktige tre förslag på avtal med staten om flyktingmottagning att ta ställning till. Den helt nya handlade om att ta emot ensamkommande barn där lagstiftningen ändras från och med nyår. Debatten kan sammanfattas med alla mot en, Det vill säga alla mot Sverigedemokraterna.

Annons
Vi har inte råd med förminskningspolitik. Det här kommer att gå bra. Jag kom hit som flyktingbarn och det gick ju bra. John Omoomian (S)

Det första avtalet är egentligen historia redan när det skrivs på. Det handlar om 2013 och följer den uppgörelse Lindesbergs kommun haft med staten och Migrationsverket i 14 år. Att kommunen tar mot cirka 65 nyanlända per år. Avtalet behövs för att Lindesbergs kommun ska kunna kvittera ut pengar från staten för 2013. Det här blev beslutat redan i september, men överklagat eftersom det inte var fullmäktige som avgjorde frågan utan kommunstyrelsen. När det nu togs om i fullmäktige var alla nöjda.

Det var däremot inte SD när det gäller ett nytt avtal för 2014 och 2015 med i stort sett samma innehåll som det för 2013 och tillbaka i tid till 1998.

– Du anders Ceder beklagar dig i media att kommunen inte har råd att ta emot fler. Nu är du beredd att teckna nya avtal. Är inte det dubbla budskap, säger Inger Karlsson (SD).

Det blev omröstning i ärendet som visade på åsiktskillnader med siffrorna 38 mot 4.

– Det här är den nivå som vi bedömt att vi klarar av då och nu. Cirka 65 personer, samt att Migrationsverkets asylverksamhet har cirka 400 personer i kommunen. Det jag sagt är att Migrationsverket och staten gått långt över detta och det är det vi inte klarar av, säger Ceder.

Från och med nyåret måste landets kommuner ta emot barn utan legal vårdnadshavare, så kallade ensamkommande flyktingbarn. Kommuner med avtal får pengar av staten. Utan avtal får kommunerna ta kostnaden ur egen ficka. Med eller utan avtal så placerar staten ensamkommande flyktingbarn i landets kommuner i det antal staten finner lämpligt.

Detta har kommit in sent i den polistiska beslutsapparaten. Ärendet bereddes i måndags och var i fullmäktige i tisdags.

– För vår del innebär det sex barn till Lindesberg 2014, säger kommunchef Christer Lenke.

Beslutet om avtal för ensamkommande barn fattades utan omröstning, men med reservation från SD:s fyra ledamöter.

– Jag tycker att vi ska hjälpa människor, men den politik som förs innebär att vi inte kan ta emot de mest utsatta, säger Inger Karlsson. Detta har Lindesbergs lokalpolitiker dock obefintlig möjlighet att påverka vid sittande bord.

– Jag kan inte förstå hur man kan säga nej när vi sitter här mätta och feta. Jag blir rädd, säger Agneta Nilsdotter (MP).

Inget avtal, inga pengar från staten, och så måste vi visa solidaritet. Gör alla kommuner det är det inget problem. Anders Ceder (S)

Mer läsning

Annons