Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje generationen Larsson i politiken

– Jag är ivrigare och hetare än min far och farfar var. Jenny är nog mer lik dem, säger Anders Larsson.Hans dotter Jenny är nu på väg in i Lindesbergs kommunpolitik.

Annons
Successionsordning. Jenny Larsson är på väg in i politiken och för traditionen vidare efter pappa Anders Larsson och farfar Erik.

– Farfar hummade alltid och tänkte efter innan han svarade eller sa något. Han var alltid mycket eftertänksam och klok, säger Jenny Larsson.

Jennys farfar var Centerriksdagsmannen Erik Larsson (1918-2005). Uppväxt på föräldragården Öskeviksby. 1948 kom han in i landstings- och kommunpolitiken. En tid var han kommunfullmäktiges ordförande i Lindesberg. I 18 år satt han i riksdagen mellan åren 1964-1982.

– Min farfar var nämndeman, också en person som många vände sig till i bygden, säger Anders Larsson.

Anders vikarierade för Sofia Larsen i riksdagen i två omgångar 2002-2006 när hon var barnledig.

– Jag var centerns ansvarige för budgetfrågor. Det mest spännande och intressanta var alliansarbetet som formade sig under den tiden, säger Anders Larsson.

Därefter var han kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg under mandatperioden 2006-2010.

De Larssonska köksbordssamtalen har format nya generationers samhällsengagemang.

– Jag har ju vuxit upp med både pappa och farfar som alltid frågat när jag yttrat en åsikt; Jaha, och varför tänker du så.

Centern har inte varit ett självklart alternativ för Jenny Larsson. När hon säger det grinar Anders lite illa.

– Det går att fråga sig hur man kan ställa sig bakom ett enda parti. Allt kan man inte ställa upp på som ett parti representerar, men Centerpartiet är den plattform som fungerar bäst för mig, säger Jenny Larsson.

Det handlar också lite om att blicka över sin egen horisont.

– Politik handlar om att se till det som är bäst för de som berörs. För att vara delaktig i något stort måste man också vara beredd att ändra sig och utvecklas, säger Jenny Larsson.

Hon har fått propåer tidigare att engagera sig politiskt.

– Jag har inte varit mogen nog för det tidigare. Många förhastar sig. Nu har jag provat på många jobb. I industrin, butiksjobb, inom vården, städjobb och även varit arbetslös. Nu har jag lite skinn på näsan och erfarenheter nog att ha en egen uppfattning. Universitetsstudierna de senaste åren har öppnat upp ännu en ny värld för mig, säger

Jenny Larsson.

Har du några hjärtefrågor?

– Det mesta är intressant och spännande. Det låter kanske lite veligt.

Där hakar Anders Larsson på.

– Det är bra att brinna för ett speciellt område, men risken med det är att det går ut över något annat. Politik är att fatta kloka beslut utifrån begränsade resurser. Efterfrågan är alltid hur stor som helst, säger Anders Larsson.

Mer läsning

Annons