Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trippelt vernissage på museet

Lördag 30 maj är det tredubbelt vernissage på Frövifors pappersbruksmuseum. Återbruk, papperskläder och företagsinfo finns att beskåda hela sommaren.

Annons
Återanvänt på museum. Mikael Tiderman på Frövifors pappersbruksmuseum öppnar nu tre olika utställningar. Det handlar om återbruk i form av konst, papperskläder och Billerud Korsnäs.Foto: Kerstin Schönström

I entréhuset möts man av saker man känner igen – och ändå inte. Där finns till exempel kläder och väskor gjorda av färggranna broderade bonader. Och glänsande tavlor som vid en närmare titt plockats ihop av kaviartuber och andra plåtförpackningar.

Museichefen Mikael Tiderman är uppenbart förtjust över den här utställningen som fått temat På nytt – återbruk i konst och hantverk.

– Vi vill ha ett tema och i år valde vi att ha ett miljöår, och då ligger återbruk nära till hands, säger han.

Här visar nu 14 hantverkare från olika delar av landet sina alster. Dessutom visar elever från Eskilstuna folkhögskola lampor och möbler som är gjorda av gammalt material. Bland annat en inbjudande stol sammansatt av tre stolsryggar med sits flätad av cykelslang.

Mikael visar en samling tavlor med insekter skapade av diverse småprylar.

– Den har vi tänkt ska inspirera till eget skapande en trappa upp i vår skrotverkstad, säger Mikael Tiderman.

Där, på övervåningen, överraskar en ”folkhop” av provdockor klädda i papperskläder. Klädskapare är elever från Virginska skolan i Örebro. Vanligtvis jobbar de med textildesign, men nu fick de en pappersutmaning.

– Det var kul, och det känns häftigt att få visa dem här, säger Louise Ekblom.

– Man fick verkligen använda fantasin, men det har varit lite stressigt, berättar Johnny Larsson.

Några skissade och provade sig fram medan andra, som Hanna Derring, gav sig på materialet direkt och hann med tre kreationer.

Papperskläderna är en vandringsutställning kallad Stilmedveten. Bakom den står organisationen Sveriges konsumenter.

– Vi vill lyfta problemet med att det snabba modet gör att vi konsumerar så mycket kläder, förklarar Sandra Douglasdotter.

I rummet intill presenteras koncernen Billerud Korsnäs.

En grön soffgrupp under ett träd ser inbjudande ut. Möblerna är gjorda av papper i en sandwichkonstruktion kallad Re-board.

Koncernens fabriker gör i första hand förpackningspapper och därför står förpackningar av olika slag i centrum på denna utställning.

Det är museichefen som bjudit in Billerud Korsnäs att göra en utställning.

– Vi får många frågor av våra besökare om företaget och fabriken. Och vi kan inte svara på alla. Museet är ju en fristående stiftelse, så vi tycker det är lämpligt att de får berätta om verksamheten, säger Tiderman.

Företagsinformation. Här kan man lära sig om pappersförpackningar och vila under ett pappersträd.
kul Skrotkonst. Insekterna är sammansatta av små prylar som finns i de flesta hem.
Papperskreationer. Nada Hanna, Hanna Derring, Elin Johansson, Johnny Larsson och Louise Ekblom är några av eleverna på Virginska gymnasiet som visar sina nyskapande kläder gjorda av olika slags papper.

Mer läsning

Annons