Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghetslarmen ska bytas till digitala

Analoga trygghetslarm måste bytas mot digitala i svenska kommuner. Det ska ske nästa år i Lindesberg. Dessutom ska några invånare, som vill, få prova på nattfridskameror som komplement till hemtjänstens tillsyn.

Annons

Socialnämnden har beslutat om att handla upp den nya tekniken. Bland annat för nya trygghetslarm.

– Vi ska välja teknik som går över GSM-nätet och som söker de starkaste signalerna. Det gör att vi inte binder upp tekniken till en leerantör, säger nämndens ordförande Susanne Karlsson (C).

Den nya tekniken kommer att bli något dyrare än den gamla analoga, men hur mycket kan ingen beräkna exakt förrän upphandlingen är gjord. Det finns idag knappa 600 trygghetslarm i drift i kommunen.

Veckans socialnämnd tog beslut om ett helt teknikpaket där också nyckelfri hemtjänst ingår. Traditionella nycklar ska ersättas av elektroniska lås som också ger spårbarhet av vem och när någon personal varit i ett hem.

– Sedan ska vi göra ett test, som komplement till trygghetslarm. Fem personer kan erbjudas att få prova en så kallad nattfridskamera. Det ska vara ett test i ett halvår, säger socialchef Madde Gustavsson.

På överenskommen tid eller tider går en nattseende kamera igång. Är allt frid och fröjd störs inte natttsömnen. Det gör den när hemtjänstpersonal kollar. Finns anledning vid kontrolll tiderna åker nattpåatrullen ut.

Mer läsning

Annons