Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa förslag i knät på politikerna

– Det här var radikalare än jag hade trott, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S) om den utredning om lokalkostnader som kom i veckan.Det är en reaktion som fler politiker skriver under på.

Annons

Utredningen, som NA skrev om i går, menar att kommunen kan spara 15,5 miljoner om året i lokalkostnader genom ett antal mer eller mindre drastiska åtgärder.

Mest kontroversiellt är förslaget om att lägga ner skolorna Ramshyttan, Rockhammar och Hagabacken.

Nu är det upp till politikerna att ta vid och se vad som ska bli verklighet.

– Det här är en bra genomlysning som visar hur mycket lokaler vi faktiskt har, säger Anders Ceder (S) som betonar att rapporten är ett underlag för politiken.

– Utredningen är gjord ur ett ekonomiskt och teknokratiskt perspektiv, men de här frågorna är inte bara ekonomiska utan också politiska, säger han.

Oppositionsrådet Jonas Kleber (C) påminner om att det hela är i sin linda.

– Från politisk horisont har jag svårt att se att vi kan lägga ner de här skolorna. Det skulle göra det svårt att få inflyttning till de orterna. Men det är svåra beslut och det finns en smärtgräns, så frågan är hur elevunderlaget ser ut i framtiden, säger han.

Inte heller Ulf Axelsson (V) tror att förslaget kommer att genomföras rakt av.

– Det vi reagerar mest på är förslaget att flytta högstadiet från Storåskolan till Lindesberg. Det kommer vi att gå emot direkt, säger han.

– Småskolorna har vi inte tagit ställning till, men där har vi tidigare sagt att det får inte vara ett så litet elevunderlag att de är ohållbart att driva dem. Vi kan inte behålla dem till varje pris, säger Ulf Axelsson.

Ingrid Åberg (KD) menar att de styrande partierna misskött ekonomin i flera år och att det är anledningen till att man nu måste spara.

Hon vill att man först och främst letar andra lösningar, som att föreningar kan hyra in sig i skolorna kvällstid.

– I Ramsberg kan biblioteket som nyligen sagts upp flytta in i skolan, säger hon.

Ändrade upptagningsområden och ny teknik i undervisningen skulle kunna underlätta för de små skolorna att vara kvar, menar Ingrid Åberg.

– Vi måste måna om de här orterna. Vi ska inte tro att de som väljer att lämna dem flyttar in till Lindesberg. De lämnar kommunen och då tappar vi de skatteintäkterna, säger hon.

Bakgrunden till lokalutredningen är en analys från Sveriges kommuner och landsting som visar att kommunen måste minska utgiftskostymen med i runda slängar 20 miljoner om året för att gå med ett betryggande överskott framöver.

Den analysen kvarstår även efter valdagen, påminner Stefan Eriksson som lett lokalutredningen.

– Oavsett om man är i majoritet i dag eller efter valet så kommer man att få den här frågan i knät.

Mer läsning

Annons