Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulens i församlingen

Det gnisslar betänkligt inom Linde Bergslags församling. Så mycket att kyrkoherde Peter Larsson är sjukskriven i tre månader framåt och att en extern konsult kallats in för att reda ut problemen. I botten finns två konflikter, dels med kyrkorådet, dels med delar av personalen.

Annons

– Det är en olycklig situation som bottnar i åsiktsskillnader och i samarbetssvårigheter. Det finns olika meningar om hur församlingens arbete ska bedrivas, säger kyrkorådets ordförande Carl-Eric Persson.

Å ena sidan handlar konflikten om kyrkoherdens roll gentemot kyrkorådet. Normalt sett är det rådet som säger vad det vill göra och kyrkoherden är den som ser till att det blir gjort. Men inom kyrkorådet finns olika åsikter om hur kyrkoherden utfört jobbet.

– Det finns de som ifrågasatt mitt sätt att leda arbetet i församlingen. Jag är van vid att en styrelse, i detta fall kyrkorådet, stöttar sin vd, det vill säga kyrkoherden. Nu är det inte så fullt ut och nu måste jag ta en paus, säger Peter Larsson.

Å andra sidan finns också en konflikt mellan delar av personalen och kyrkoherden. NA har talat med anställda som känner sig illa bemötta av Peter Larsson och att de känt sig kränkta samt de inte fått uppskattning för det arbete de lagt ned. Problemen har funnits under det dryga år Peter Larsson varit kyrkoherde, uppger de.

”Rak och tydlig person”

– Jag har tagit tag i en del strukturfrågor som säkert gjort att en del känner sig trängda. Jag är en rak och tydlig person och står för vad jag säger. Det kan säkert uppfattas negativt, säger han.

– Jag tror dock att vi hade kunnat lösa den konflikten, men av olika skäl avbröts de samtalen.

Den 7 mars ska konsulten redovisa vad den kommit fram till efter att ha samtalat med alla inblandade.

Mer läsning

Annons