Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistbåtstrafik på torra land

Hon skulle kommit upp på land för länge sedan, men vattenstånd i Lindesjön och strömmen i Bottenån har varit för hög tidigare.– Det var en kul utmaning, säger Rickard Eliasson när turistbåten Råsvalen nått sitt vintermål i onsdags förmiddag.

Annons
Båttrafik. I onsdags förmiddag tog turistbåten Råsvalen upp stor plats i trafiken när hon drogs från Bottenån vid Tivoliplan nedanför Lindeskolan och upp till vinterförvaret uppströms Prästbron.

Turistbåtsföreningen tar upp Råsvalen vartannat år för underhåll. Förra vintern låg hon i ån.

– Nu är det dags för bottenmålning och vi ska se över motorn. Eventuellt är en kolvbult sliten, säger Bo Wessman.

Så fort båten stod utanför föreningens lokal vid Prästbron drogs högtryckstvätten igång för rengöring av skrovet.

– Teknos Wedevågs färg sponsrade oss med en ny typ av färg. Den har hållit sig fantastiskt bra, säger Bo och pillar runt ett skrapmärke under vattenlinjen.

– Lite svårt var det, men kul. Det är alltid roligt med utmaningar. Trailer och båt väger 30 ton och man ser inte hela ekipaget utan måste lita på den som dirigerar, säger Rickard Eliasson.

Han var en av eleverna på Lindeskolans transportprogram som fick hjälpa turistbåtsföreningen i onsdags från Bottenån via Lindavägen, över trafikljusen och till tursistbåtsföreningens lokaler norr om Prästbron.

Vid rampen i ån var den tunga lasten för mycket för hjullastaren och en lastbil var tillkopplad för att orka få upp Råsvalen på Tivoliplan.

Döda vinklar. – Det gäller att lita på den som dirigerar, säger, Rickard Eliasson.

Mer läsning

Annons