Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två dygn av datorspel

– Det är en helt annan känsla att sitta bredvid dem man spelar med. Det säger Jonatan Haikara, en av drygt 45 deltagare som valt att tillbringa påsklovet framför datorn i en sal på Lindeskolan.

Annons
Hemmabygge. 14-årige Jonatan Haikara har själv byggt ihop sin dator. ”Det är kul och bättre än att köpa en färdig eftersom man själv kan välja sina egna delar”, säger han.

Entreprenörskap och datorkunnande är två egenskaper som brukar komma på tal när det sias om framtidens arbetsmarknad. Om den prognosen slår in bedrivs sannolikt en av Lindeskolans viktigaste utbildningsinsatser bakom neddragna rullgardiner just i detta nu – på påsklovet.

Det är UF-företaget Cyber rift som arrangerar påsklovs-LAN i naturprogramets lokaler på skolan. LAN innebär att man samlas och kopplar upp sina dator mot internet för att spela datorspel, ensam eller mot varandra. Ofta dagar och nätter i sträck.

– Några spelar för sig själva, andra kollar på Youtube. Det varierar lite vad man gör. I natt hade vi turneringar i olika dataspel, bland annat Counterstrike och World of warcraft. Den sista turneringen var klar klockan fyra imorse, berättar Emil Franzén, en av de fyra killarna som står bakom Cyber rift. De andra är Erik Jäderqvist, Andreas Brundin och Christoffer Tapper.

Emil Franzén kom själv i säng vid fyratiden.

– Och jag la mig vid fem. Så vi har fått sova några timmar under förmiddagen, säger Erik Jäderqvist.

Flera lektionssalar går det åt: en sovsal, en för Cyber rift-killarnas högkvarter, en för it-teknikerna och en för själva LAN:et. Sånt man får räkna med, menar killarna.Inne i lektionssalen är det kvavt och dunkelt. Deltagarnas datorutrustningar står uppställda på rad. Och det här är inga dator som packats upp färdiga ur en kartong. Datorintresset hos flera av deltagarna påminner nämast om hängivna motorentusiaster. Under huven på de här datorerna döljer sig vattenkylning, lysdioder och avsevärda virtuella hästkrafter.

Jonatan Haikara går i 8:an. Förra året skruvade han själv ihop sin egen dator.

– Det är kul och bättre än att köpa en färdig eftersom man själv kan välja sina egna delar, säger han.

Till våren tar killarna bakom Cyber rift studenten. Innan dess är planen att hinna arrangera ytterligare ett lan, på Kristi himmelsfärd.Så läser du detta till frukosten har du chansen att följa LAN:et via en uppställd videokamera i direktsändning på www.cyberrift.net

Hemmabygge. 14-årige Jonatan Haikara har själv byggt ihop sin dator. ”Det är kul och bättre än att köpa en färdig eftersom man själv kan välja sina egna delar”, säger han.
Lanar. Eff fyrtiotal deltagare samsas med godispåsar, läskburkar och kilometervis med sladdar.
Ensidig kost. Rasmus Lökebergs lunch är representativ för kostvanorna – mycket pizza blir det, berättar Erik Jäderqvist.
Cyber rift. Andreas Brundin, Emil Franzén och Erik Jäderqvist driver UF-företaget tillsammans med Christoffer Tapper.

Mer läsning

Annons