Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två oppositionsråddelar nästan lika

Lindesbergs kommun får två oppositionsråd den kommande fyraårsperioden. Moderaterna får 60 procent av heltidstjänsten medan Centern får resterande 40.

Annons

– Det här är en av flera tekniska varianter. Innan vi fick majoritet för fyra år sedan hade vi och C vardera en halvtid som oppositionsråd. Den innevarande perioden har Anders Ceder (S) varit ensamt oppositionsråd på heltid, säger Jan Hansson (M), som är ordförande för allianspartierna.

Hur kom ni fram till fördelningen 60-40?

– Det är en förhandlingsfråga, säger Jan Hansson. Valutslaget blev avgörande. Vi ökade med ett mandat jämfört med förra valet medan C tappade fyra.

Pär-Ove Lindqvist blir oppositionsråd för M. Den innevarande perioden har han jobbat heltid som ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Förra mandatperioden var han oppositionsråd på halvtid.

Nuvarande kommunalråd Anders Larsson (C) har fått en förfrågan från sitt parti att bli oppositionsråd på 40 procent från årsskiftet.

– Jag funderar, säger han. Det är lite som måste få smälta in. Nu är det länge sedan jag var oppositionsråd. Men jag kommer att svara snarast möjligt.

Medlemsmöte

Den nionde november håller Centern i Lindesbergs kommun medlemsmöte. Till dess måste Anders Larsson ha bestämt sig eftersom mötet ska utse oppositionråd.

– Vi har inom alliansen också tagit fram ett förslag på vilka som ska sitta i nämnder, styrelser och bolag, säger Karl Arne Löthgren (C).

Allianspartierna diskuterade förslaget vid ett möte på tisdagskvällen. Medlemsmötet den 9 november avgör vilka kandidater C ska föra fram till kommunfullmäktiges decembermöte, då ledamöter i nämnder och styrelser ska utses.

Fotnot: Alliansen består av Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna.

Mer läsning

Annons