Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Udda kyrkoval utan alternativ

Till Guldsmedshyttans kyrkofullmäktige finns bara en lista att rösta på, Guldsmedshyttans församlings fria lista. Där är kandidater från alla partier blandade.

Annons

En trend i kyrkosverige är att de borgerliga kandidaterna går ihop och bildar en opolitisk lista som kallas exempelvis Kyrkans väl eller Samling för kyrkan.

Som alternativ finns på de flesta orter en separat s-lista.

Men inte i Guldsmedshyttan. Alla andra församlingar i Västerås stift har minst två nomineringsgrupper.

Bara en lista skulle vara otänkbart till kommunens fullmäktigeval. Varför är det okej att ha det till kyrkans fullmäktige?

- Jag har inte sett det förut. Men det är inget fel. Det finns inget skrivet om antal nomineringsgrupper i riktlinjerna, säger Per-Håkan Sandberg, valansvarig i Västerås stift.

På Guldsmedshyttans församlings fria lista finns ett tiotal socialdemokrater. En av dem är Jorma Keski-Saari, som första namn.

Varför har ni inte en egen lista?– Bara för att vi har inte haft några stridigheter, vi är sams om det mesta. Och det är svårt att få tillräckligt många att ställa upp till förtroendeposter.

Valet på det lokala planet blir nu att personrösta genom att sätta max tre kryss. Socialdemokraterna på orten har delat ut information om vilka som är med i partiet.

– Men det är klart att det är en känslig sak när man har en opolitisk lista, säger Jorma Keski-Saari.

Mer läsning

Annons