Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underkänt till hanteringen av Skola utan gränser

För lite och försent, tycker lärarna som driver integrationsarbetet Skola utan gränser om den utredning som förvaltningschefen Henrik Arenvang ska presentera i september. 

Annons
Lillemor Bodman, lärare och initiativtagare till Skola utan gränser.

- Det går att släcka oss eldsjälar om, om de fortsätter såhär, säger Lillemor Bodman, lärare.

Sedan höstterminen har de flaggat för att Skola utan gränser, ett skolarbete mot rasism som drivs på Lindeskolan, kommer att upphöra om kommunen inte avsätter tid och pengar till de tre lärare som sköter verksamheten; Lillemor Bodman, Bertil Jansson och Nafih Mawlod.

– Nu sätter vi ner foten, vi vill ha arbetstid och ersättning för det arbete vi utför, säger Lillemor Bodman som idag har 30 timmar om året i sin tjänst som lärare avsatt för Skola utan gränser medan de andra två inte har någon tid avsatt i tjänsten.

– Det räcker inte, vi har hittills fått lägga ned vår egen fritid, tillägger Lillemor Bodman.

I höstas lade de

alltså projektet på is i väntan på besked om ersättning för arbetet. Tidigare denna månad kom beskedet från kommunen, förvaltningschefen Henrik Arenvang ska utreda Skola utan gränser.

Uppdraget är att genomföra en utredning som tittat på hur den långsikta driftsformen för Skola utan gränser bör se ut. En utredning som presenteras först i september.

– Det innebär att det inte blir något nästa termin heller. Detta en tid när det är viktigare än någonsin att jobba med integration och alla de frågor som projektet tar upp, säger Lillemor Bodman.

Hon är initiativtagare till projektet när det startade för femton år sedan. Då, de första åren, handlade mycket av arbetet om att hitta finansiärer till att genomföra projektet men 2010 blev Skola utan gränser kommunalt.

– Kommunen tyckte då att det var så pass viktigt, säger Lillemor Bodman.

Trots det är det alltså osäkert om de kommer att kunna bjuda in några nya elever att medverka i projektet till höstterminen, då det var meningen att en ny grupp skulle starta sin medverkan i Skola utan gränser.

– Det finns en risk att en del elever helt kommer att gå miste om chansen att delta i Skola utan gränser, säger Lillemor Bodman och hävdar att kommunen agerat försent.

– Det senaste året har vi hänvisats runt mellan förvaltningschef, kommunchef, kommunalråd och skolledningen.

Samtidigt sitter hon

och hennes kollegor inne på både energi och nya idéer.

– Vi vill bland annat bredda projektet så att fler elever kan vara med, även högstadieelever, säger Lillemor och tillägger:

– Skola utan gränser är bra PR för Lindeskolan, elever söker sig hit för att få delta. Nu funderar vi nästan på att erbjuda oss och upplägget till en annan kommun för det verkar ju inte som den här vill ha det kvar.

Mer läsning

Annons