Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga spelmän på anrik stämma

– Unga Glysar är ett gott tecken på att det kommer finnas spelmän framgent, det säger Bosse Brewitz som tagit med sig nyckelharpan till söndagens spelmansstämma i Siggebohyttan.

Annons
Stråk. De 39 deltagarna i Unga Glysar-lägret visade upp vad de lärt sig under helgen.

Unga Glysar är namnet på det folkmusikläger för ungdomar från hela länet som hållt till på Uskavi i helgen. Avslutningen skedde med konsert på söndagens spelmansstämma.Spelmansstämman i Siggebohyttan arrangerades första gången 1929 och firade således 85-årsjubileum i söndags.

Trots att regnet hängde i luften trängdes picnic-filtar med nyckelharpor i bergsmansgårdens lummiga trädgård.

Vid ett bord hade en nyckelharpsensemble, för dagen förstärkt med munspel, slagit sig ner. En av dem var Bosse Brewitz, från Örebro.

– De flesta av oss spelar i gruppen Nerkia, berättar han. Vi började åka hit i mitten av 80-talet. Nu försöker vi komma hit varje år.

– Det härligaste med spelmansstämmor är att man får träffas och byta låtar, säger han. Ofta slår man sig ner och så kommer det någon som säger ”den låten kan jag”. Har man valt en bra låt så hittar man snart en samhörighet i den.

Åke Uhlin fyller i:

– Man kan vara två som börjar spela en låt och snart så är man 20 stycken.

Om någon månad är det midsommar och då väntar bråda tider för spelmännen.

– Då får vi fara runt. Dagen innan har vi två uppvisningar sedan ytterligare minst fem på själva midsommarafton, säger Bosse Brewitz.

Unga Glysar är ett projekt av Örebro läns folkmusikförbund och Sveriges Spelmäns riksförbund. Målet är att få barn och unga intresserade av att spela folkmusik. Namnet kommer från Karl Axel Fahlström från Närke, kallad Spelman Glys.

Mer läsning

Annons