Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsledaren som växt upp i Junis

Han började själv som ”liten unge” i IOGT-NTO:s juniorförbund, och har sedan flera år varit en av ledarna. Ett uppdrag som uppenbarligen fallit väl ut för på torsdag den 8 december ska Torbjörn Bergvall till kungliga slottet och ta emot ett ungdomsledarstipendium.

Annons
Mot huvudstaden. Nästa vecka åker Torbjörn Bergvall tillsammans med hustrun och dottern till kungliga slottet i Stockholm för att ta emot stipendiet. – Det blir en juste statusuppdatering på Facebook, konstaterar han med ett leende, här flankerad av delar av besöksskaran denna måndagskväll.

– Jag visste inte ens att stipendiet fanns, och inte att jag var nominerad heller, så att det känns otippat är nog verkligen rätt ord, säger Torbjörn som säger att han ”aldrig gick hem” från Junis när han växte upp, det var därför han blev ledare.

Det är Stiftelsen konung Gustav V:s 90-årsfond som delar ut Ernst Killander-stipendiet som är på 40 000 kronor. Ibland går det till två personer, men den här gången får Torbjörn ensam ta emot utmärkelsen.

– Klart det känns lite stort att få komma till slottet för en ceremoni, även om jag inte vet än riktigt hur det kommer att gå till eller om jag kommer få träffa kungen.

Det är måndagskväll och Junis i Lindesberg är samlad till filmkväll i lokalen på Bytesgatan. Omkring femton barn är på plats. En gång i veckan samlas de under Torbjörns och hans medledares ledarskap och ett antal gånger per år hittar de på annat skoj såsom bus, läger och utflykter.

Förutom att Torbjörn är verksam ungdomsledare här så är han ordförande i Junis i Örebro län och sedan i somras även invald i Junis förbundsstyrelse.– Det blir så att man är med lite varstans när man har svårt att säga nej, konstaterar han, som förstått att stipendieutdelarna gillar just ledare som är verksamma på flera nivåer.

Att få vara med att påverka är det som driver honom. Bland annat känns det bra att vara med i den nationella lägerkommitteé som verkar för att fler distrikt inom Junis kan genomföra sommarläger.

– Så att fler ungar får ha roligt på sommaren, där har vi verkligen en uppgift att fylla.

Stipendiepengarna är avsedda att användas för att studera ungdomsarbete i andra länder. Vart Torbjörn kommer styra kosan är dock inte klart än.

– IOGT-NTO har ju ett antal projekt runt om i världen, så det finns att välja på, även om jag inte hunnit tänka så långt än.

Mer läsning

Annons