Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsprojekt mot droger fortsätter

Socialförvaltningen har haft två fältkuratorer som jobbat med ungdomar och förebyggande arbete mot droger i ett halvår. Projektet förlängs nu ett halvår.

Annons

Det har socialnämnden nu beslutat.

– Resultaten har varit enormt positiva för detta samarbete med skolan och polisen. Det är vad vi ser, men för att kunna göra en bra utvärdering av projektet måste det få lite mer tid, säger socialchef Madde Gustavsson.

Därmed får de två fältkuratorerna som arbetar där ungdomar finns och på tider när det behövs fortsätta i höst och fram till årets slut. Det kostar kommunen knappa 200 000 kronor plus bilkostnad.

Under hösten 2014 fanns en stor oro och misstankar om en ökande droganvändning bland elever.Det var upptakten för att dra i gång projektet.

Fram till sista april i år hade fältkuratorerna haft 33 så kallade bekymringssamtal med föräldrar, samtal som rört 27 ungdomar. Av dessa 27 har kuratorerna haft elva ungdomar i enskilda stödsamtal mellan tre och fem gånger och dessutom varit med vid polisförhör.

De har tillsammans med polis jobbat så kallade riskhelger och mött upp ungdomar och unga vuxna på stan och festplatser.

Socialtjänstlagen kräver att kommunerna arbetar förebyggande mot missbruk. Åldersgruppen fältkuratorerna jobbat med är 13–25 år.

Uppdrag för fältassistenter

Besöka fritidsgårdar i förebyggande syfte.

Att när en grupp eller enskild ungdom misstänks eller ett missbruk är klarlagt motivera personen att ta emot vård.

Informera på föräldramöten i grundskolan och gymnasiet.

Lära skolpersonal hur de ska agera när de upptäcker eller misstänker missbruk.

Tillsammans med skolorna vid behov arbeta fram åtgärdsprogram.

Mer läsning

Annons