Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplev Lindesberg avslutas i förtid

Den ekonomiska föreningen Upplev Lindesberg avvecklas eller läggs på is. Vilket återstår att se. – Vi tycker att vi uppnått syftet med uppdraget vi definierade, säger Per Egeryd, ordförande i föreningen.

Annons
– Tack vare oss tycker jag att alla runt omkring oss blivit bättre. Per Egeryd

Egeryds Fastigheter, Ica Supermarket och Hemköps ägare samt Bergslagens Sparbank var initiativtagarna till föreningen Upplev Lindesberg som startades 2012.

Projektet skulle pågå till år 2015 och avslutas därmed ett år i förtid.

Den första tiden var Mattias Eriksson verksamhetsledare. Sedan i våras har Anna Unosson haft den rollen som anställd i föreningen.

Hon har redan övergått till en projekttjänst som fastighetsförvaltare hos Egeryds.

Syftet med Upplev Lindesberg var att fungera som en plattform för att göra Lindeberg och evenemang synliga. Både för ortsbor och andra samt att skapa en positiv utveckling i Lindesberg.

I praktiken handlade mycket om att starta tidskriften Upplev Lindesberg, skapa en fungerande hemsida med evenemang och lockande informationsskyltar vid Lindes infarter.

– Tack vare oss tycker jag att alla runt omkring oss blivit bättre. Nerikes Allehanda har återgått till en Bergslagsdel, kommunen har rätat upp sin hemsida med en ordentlig evenemangskalender. Skyltning vid riksväg 50 kom vi däremot inte riktigt i mål med, säger Per Egeryd.

Tillstånd finns, men det är finansiering som saknas. Där hoppas Per Egeryd på kommunens förmåga .

– Allt har gått i rätt riktning de senaste två åren, säger Per Egeryd.

Per Eriksson på Ica tycker att föreningen gjort ett betydande jobb och många som vässat sig och engagerat sig får nu fortsätta själva.

Tidningen Upplev Lindesberg tas över av Christer Karlsson, tidigare anställd på Bergslagens Sparbank.

– Avtalet är inte klart i detalj, men jag får garantera minst åtta nummer under 2014. Min ambition sträcker sig däremot längre än så, säger Christer Karlsson.

Han kom in förra våren för att göra reportage till Upplev Lindesberg via nättidningen Lindenytt som producerat pappersprodukten fram till senaste numret.

De fyra initiativtagarna har satsat betydande resurser i föreningen.

– För mitt eget företag har det inte betalat sig direkt, men vi startade föreningen för stadens skull och inte för våra egna företag. Vi räknade aldrig med att få tillbaka det vi satsat, säger Johan Eriksson på Hemköp.

Kommunens näringslivschef Merit Israelsson kommenterar upplösningen.

– Föreningen har bestått av medlemmar som är aktiva i utvecklingen av Lindesberg. Det har varit ett bra samarbete. Näringslivsdagen i november är bara ett exempel. Det goda samarbetet ska fortsätta om än i någon annan form. Det är oerhört viktigt för kommunen, säger Merit Israelsson.

Många som engagerat sig i och runt Upplev Lindesberg är mogna att fortsätta resan själva. Per Eriksson

Mer läsning

Annons