Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprop för att rädda det gamla tingshuset

Initiativen till ett nytt liv för huset har varit många under de tio år som gått sedan tingshuset slutade vara i drift som tingshus. Nu drar Nätverket Lindekultur igång en kampanj med förhoppning om tingshuset som kultur- och föreningshus.

Annons
Utflyttat. 2012 flyttade ett utbildningsföretag in i tingshuset i två omgångar, men sedan i höstas står det tomt igen.

Nätverket Lindekultur uppmanar invånarna att skriva på en namninsamling.

De ställer också en fråga till politikerna kultur- och fritidsberedningen samt tillväxtutskottets ledamöter. Totalt 14 förtroendevalda.

Vill du rädda tingshuset som kultur- och föreningshus? lyder frågan.

Fastigheten ägs av privata bolaget Hamrehus. Det har haft ambition att bygga om huset till bostäder, men den har inte verkställts än.

Tidigt 2012 flyttade utbildningsföretaget Eductus in i en del av bottenvåningen och på sommaren togs hela bottenvåningen i anspråk. Sedan i höstas står tingshuset från 1895 tomt igen.

Medborgarförslagen genom åren har varit flera sedan tingsrätten flyttade till Örebro.

En gemensam nämnare har varit att kommunen skulle köpa eller hyra huset. Turistbyrå och museum har varit återkommande önskemål. Senast nu i februari tog folkpartisterna Ulla-britt Strandberg och Ingemar Engstrand upp tanken om museum och turistbyrå igen.

Hittills har kommunledningen inte varit ivrig att utöka beståndet av förvaltningslokaler. En motsatt process pågår med att göra sig av med lokaler och fastigheter.

Mer läsning

Annons