Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsägningar kan ge smutsiga konsekvenser

Orensade rabatter, oklippta gräsmattor, överfulla papperskorgar och nedskräpade trottoarer. Det är några tänkbara konsekvenser om Bergslagens kommunalteknik väljer att säga upp 11 av 17 anställda i Lindesbergs kommun inom gata, park och idrott.

Annons
Jobben hotade. Stefan Holm, Leif Reman, Kent Martinsson, Erik Fagrell, Göran Orre, Leif Lindberg och Elisabeth Falk är några av dem som riskerar att bli uppsagda när BKT ska minska sina kostnader.

– I Lindesberg kommer det att bli en förändrad stadsbild om BKT väljer att lägga ut våra arbetsuppgifter på entreprenad, säger Göran Orre, som har 40 tjänsteår.

Nio personer

I Lindesberg jobbar nio personer inom gata, park och idrott i dag. Vid årsskiftet kan arbetsstyrkan vara reducerad till två personer.

– Det är helt omöjligt att två personer kan klara det, säger Kent Martinsson, som riskerar att bli uppsagd. Antagligen blir det väl någon entreprenör som får utföra en del av arbetsuppgifterna.

De anställda tror inte att politikerna i BKT:s direktion vet vad personalen gör. De är också irriterade över att ingen frågat dem vad de tror om den nya organisation som planeras.

– Fruktansvärt dåligt att de inte drar nytta av våra erfarenheter, säger Göran Orre.

Spontangrejor

Flera av parkarbetarna vittnar om att arbetsdagarna innefattar mycket spontangrejer. Det är arbetsuppgifter som inte märks att de utförs.

– Men om vi inte gör dem blir det säkert ramaskri, säger Elisabeth Falk. Varje vecka städar vi bort urin, skit och spyor i järnvägstunneln. Jag vill se en entreprenör utföra dessa arbetsuppgifter.

Erik Fagrell, en annan av dem som riskerar att bli arbetslös, berättar att han frågat BKT-ledningen om den inte är rädd att gå miste om mycket kompetens om nästan alla sägs upp.

– Det får vi räkna med var det svar jag fick, säger Erik Fagrell. Personligen tycker jag det bästa vore att kommunen tar tillbaka gata, park och idrott i egen regi.

Annan bild. Erik Fagrell, som sopar vägar och trottoarer, menar att det kommer bli en annan bild i staden om besparingarna genomförs.
Många frågor. Elisabeth Falk är en av dem som ser till att det är rent och snyggt i Flugparken. Hon är rädd för att det kommer att bli sämre.

Mer läsning

Annons