Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uskavigården bjuder på lugnet

En mötesplats för alla, men framför allt en plats för den som söker lugnet i tillvaron. Ida Gilsell är ny föreståndare på Uskavigården och har visioner.

Annons
Följt utvecklingen. Ida Gilsell har jobbat på Uskavigården i nio år och har följt verksamheten på nära håll. En utveckling som tidvis varit tuff, inte minst ekonomiskt med bland annat en konkurs i bagaget. Nu är hon föreståndare med hopp om mer året-runt-verksamhet.

Säsongen har just startat och det är hektiskt. Ida Gilsell håller som Uskavigårdens föreståndare i de yttersta trådarna och är mån om helhetsbilden samtidigt som hon måste delta på detaljnivå.

– Det är ett fantastiskt jobb. Jag får syssla med allt, från att måla husväggar till att hålla koll på ekonomin och bokningarna.

Ida är trots sin ungdom gammal i gården. Hon har fyllt 25 men har följt verksamheten sedan hon var 16 år. En utveckling hon beskriver som en riktig berg- och dalbanefärd.

– Min pappa är missionspastor och jag började med att hjälpa till lite i köket vid olika läger. Sedan har det rullat på och jag har fått ta mer och mer ansvar.

Genom sina år har hon fått bra koll på nuläget.

– Jag var med och hjälpte igång den förra föreståndaren. När vederbörande för kort tid sedan valde att sluta kändes det som om jag inte ville börja om igen. Varför kan jag inte göra detta själv?

Ida erbjöd sig att bli föreståndare och fick också styrelsens förtroende.

– Styrelsen jobbar helt ideellt, men är mycket aktiv. Jag har alltid någon att fråga om jag behöver hjälp.

I bagaget ligger det ekonomiska krisåret 2008 då det tidigare aktiebolaget gick i konkurs. Då skapades en gårdsförening med andelsägare där Missionsförsamlingar samt KFUM är tongivande och stöttas av flera privata andelsägare.

– Det känns som vi har sovit sedan konkursen och det är dags att nå ut ordentligt.

Ida pratar om en nystart. I botten ligger tanken om en mission, men gården ska vara öppen för alla. Här finns den egna kyrkan med regelbundna söndagsgudstjänster och andra arrangemang med klara kristna budskap.

– Lite försiktigt har vi med kristna värderingar, men framför allt vill vi att gården ska vara en frizon för människor. Vi har en klar antidrog- och alkoholpolicy och lockar med lugnet.

Stillheten i den lilla byn med fantastisk utsikt över sjön Usken ska kunna utgöra en kontrast till samhällets i övrigt uppdrivna tempo och höga ljudvolym. Storstadsbruset kan bytas mot tystnaden. Här ska fågelkvittret kunna bli en lisa för själen.

Sommaren kräver sitt, men rullar ändå på med bokningar av stugor och campingplatser, läger och konferenser.

– En målsättning är verksamhet året runt, men vintern är tuff. Då går vi ner på lågvarv.

Verksamheten bygger också på ideella krafter.

– Jo, vi har människor som alltid ställer upp. De är mycket betydelsefulla. Utan våra frivilliga vet jag inte hur det skulle gå, säger Ida.

Idella krafter är en viktig del i verksamheten på Uskavigården.

Uskavigården

Uskavigården ligger cirka 2 mil norr om Nora vid sjön Usken, efter turistvägen Tre sjöars väg.

Gården fyller 74 år 2013.

Verksamehten drivs i dag av Uskavigårdens gårdsförening som har totalt 70 andelsägare, främst missionskyrkor i Närke och Västmanland.

Under sommarsäsongen har föreningen en föreståndare på heltid anställd samt 2,5 tjänster i receptionen. Under vintersäsongen jobbar föreståndaren halvtid samt en person på deltid.

Sommarsäsongen pågår maj-september.

Gården har tolv stugor med sammanlagt 152 bäddar. Här finns också 40 campingplatser samt 100 tältplatser.

Gården tar emot olika typer av läger samt kan erbjuda konferenslokaler.

Vandringsleden Bergslagsleden har en av sina etapper här och leden passerar precis utanför gården.

På Uskavigården finns möjlighet till att spela bangolf och att hyra kanot.

Ett café finns på här och föreningen har anlitat Eva Stenqvist som driver restaurangen Hemslevat.

Mer läsning

Annons