Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utflykt på Väringens is

FRÖVI. När isen tjocknat till så får Fröviborna vintertid en ny väg att åka på - ute på Väringen. Somliga dagar är det riktigt livat på sjön även om just gårdagen bara lockade ett fåtal ut på det frusna vattnet.

Annons
Isfiske. Hampus Andersson och Jim Mannfolk firar upp mörtstugan ur sin isvak.

Några grader under nollstrecket, aningens småblåsigt och med en grå himmel som inte riktigt ville släppa igenom solens strålar. Uppenbarligen inte Frövibornas favoritväder att göra Väringutflykter i.

Vid Prästryggen har en skridskobana plogats upp. Den hade fyraåriga Elin Welen och hennes pappa Daniel för sig själva.

– Det är bara tredje gången hon åker, så nu gäller det att öva medan hon tycker det är roligt, sa Daniel, som har klara minnen av egna skridskoskär på isen när han var barn. Och nu, när han flyttat hem till Frövi igen, är det förstås helt naturligt att nyttja den när den ligger där bara ett stenkast från centrum, och väntar på ivriga åkare.

Elin kämpar på med sina skridskor. Drattar på ändan men tar sig upp igen.

– Det är halkigare den här gången, säger hon medan hon får hjälp att borsta snön av vantarna.

Normalt brukar sjön surra av liv i form av skoteråkare, fyrhjulingar och bilar. Den här förmiddagen är det stillsamt. Bara enstaka bilister använder isvägen, och i fjärran siktas några få flanörer och fiskare.

På Bläsåsensidan håller Jim Mannfolk och Hampus Andersson på att ta upp en mörtstuga. Den fångade mörten ska de sedan agna med när de övergår till pimpelfiske.

En liten stund orkar solen bryta igenom molntäcket, men det är ändå isande kallt om fingrarna för Jim när han ”öser fram” buren ur sin vak.

– Jo, det var betydligt fler ute på sjön förra helgen, konstaterar karlarna, som gärna passar på att ta sig ut när tillfälle ges under veckosluten.

– Efter jobbet på vardagarna är det ju så mörkt.

Att det blir vinterväg över Väringen hör till för Fröviborna. Inte minst de med stugor ute på öarna brukar uppskatta att ta sig med bil ända fram till husen med sina packningar. Men just den här förmiddagen föreföll alltså folket föredra stugvärmen.

Mer läsning

Annons