Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgifterna är för stora

Lindesbergs kommun har haft en kraftig kostnadsökning under årets första fem månader. Kostnaderna för perioden är nästan 13 miljoner kronor högre än budgeterat.

Annons

– Vi har en mycket besvärlig situation, säger kommunalrådet Anders Ceder (S).

– Intäkterna borde ligga högre än utgifterna. Nu håller vi på att titta på många olika lösningar för att komma till rätta med situationen.

Framför allt är det barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden som inte kan hålla sina kostnadsramar. Så har det har varit ganska länge.

– Vi ser inga förändringar där, säger kommunalrådet. De som inte håller sina budgetar fortsätter med det.

När det gäller socialnämnden är det fortsatt försörjningsstödet som är det stora bekymret. Anders Ceder hoppas att den nya arbetsmarknadsenheten, som håller på att skapas, ska kunna få bort försörjningsstödet.

– Men arbetsmarknadsenheten kommer inte att ge något utslag förrän nästa år.

När det gäller barn- och utbildning beror budgetavvikelsen på att kostnaderna ökat på gymnasieskolan och att kommunen betalar för fler elever som väljer att studera på andra orter.

– I Frövi har vi många elever som väljer skolor i Örebro. Men samtidigt har vi ganska många elever från andra kommuner som väljer att studera här.

Tuffa besparingar

Anders Ceder räknar med att det kommer att krävas tuffa besparingar inom skolan och socialnämndens verksamhetsområden.

– När det gäller gymnasieskolan handlar det bland annat om att se över lokaler och göra en översyn av antalet klasser och hur många elever varje klass ska ha.

Kommunalrådet uppmanar nämnder och styrelser att göra så gott de kan för att minska kostnaderna under resten av året.

Mer läsning

Annons