Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vackert belägen mack" i Guldsmedshyttan ska betjäna bilister

Artikel 3 av 8
Nu och då
Visa alla artiklar

I början av 60-talet sjuder det i Guldsmedshyttans centrum. Kiosk och kafé finns redan och affärer och bostäder ska snart byggas. Och i september 1964 står den klar, den nya Esso-bensinstationen invid det som då heter riksväg 60.

Annons
9 september 1964. Fyra bensinpumpar, två tvätthallar och en smörjhall. Och fem personal på det. Det mötte bilisterna som svängde av riksväg 60 i höjd med Guldsmedshyttan i mitten av 60-talet.

”Den nya macken har ett mycket vackert läge med utsikt över sjön och omgiven av grönområden. Kiosk och servering finns i omedelbar närhet och så småningom kommer bostäder och affärshus att uppföras strax intill”, skriver Bergslagsposten den 9 september 1964 och konstaterar att stationen givetvis är av modernaste snitt.

Det innebär bland annat fullständig däckserviceutrustning, hjulbalanseringsinstrument och en optisk apparat för att justera strålkastarna med.

Bland anläggningens övriga faciliteter märks naturligtvis bensinpumpar – av engelsk tillverkning – samt två tvätthallar och en smörjhall. Dessutom inhyser byggnaden såväl dam- som herrtoaletter (”en kundservice som borde vara standard vid varje bensinstation”).

Till sin hjälp att driva anläggningen har innehavaren Verner Karlsson fem personal som ska betjäna kunderna. Det är makarna Runa och Lars-Göran Karlsson, samt servicemännen Karl-Erik Magnusson och Göran Larsson.

Ett halvår hade det tagit att bygga macken och invigningsdagarna firas med att bjuda kunderna på kaffe.

Alla artiklar i
Nu och då
Annons