Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska hända med nedmonterat museum

Kommunstyrelsens tillväxtutskott bör tillsätta en utredning och en ansvarig för denna. Slutresultatet ska ge vägledning hur Lindesbergs kommun ska hantera sin historia och levandegöra den för samtiden.

Annons
Vändpunkt. Efter att Lindesbergs museum lämnade Tellandska gården har verksamheten haft oklara och otillräckliga mål. Arkivbild

Det föreslår tillväxtförvaltningend tjänstemän politikerna. Tillväxtutskottet ska ta ställning till förslaget på tisdagens sammanträde idag den 2 juni.

För fem år sedan avvecklades Lindebergs museum i Tellandska huset i centrala Lindesberg. Samlingarna flyttades till Stripa och i höstas beslutade kommunstyrelsen att flytta tillbaka dem till Lindesberg igen. Vart och hur museeverksamhet i Lindesbergs kommun ska bedrivas i framtiden vet ingen. Därför har förvaltningschef Merit Israelsson och kulturchef Kristina Öster gjort ett förslag på direktiv till en utredning.

– Meningen är att en extern person ska ansvara för utredningen, säger Kristina Öster. Det finns det ekonomiska möjligheter till då museeintendenttjänsten är vakant med en tjänstledighet.

Hon konstaterar att tidigare kultur- och fritidsnämndens ”Viljeinriktning” från 2014 inte är tillräcklig grund för framtida museiverksamhet. En kärnfråga för en utredning är att klargöra syfte och inriktning på museiverksamheten i kommunen.

– I samtida museitänkande är ett stationärt museum en av flera möjligheter för att tillgängliggöra samlingarna. Andra rör till rill exempel difitala visningar och temporära utställningar, skriver Merit Israelsson och Kristina Öster.

Mer läsning

Annons