Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaktpatrull lever farligt

Tillströmningen av nya medlemmar till vaktpat-rullen i Frövi har varit låg en lång tid. Nu är frågan om verksamheten kan fortsätta efter sommaren.

Annons

– Frågan om framtiden har varit uppe förut, säger Cay Norén, ordförande i Positiva Frövi som administrerar verksamheten som pågått i 14 år. Men nu är läget allvarligare än tidigare.

Det finns ett vaktschema som gäller till början av juni. Därefter är det osäkert vad som kommer att hända. Den 17 april håller vaktpatrullen ett möte.

– Då ska vi ställa frågan om vaktpatrullen ska läggas ned eller inte. Sätter vi stopp tror jag inte att den här verksamheten kommer tillbaka. Men vi kan inte fortsätta köra om vi inte har tillräckligt många frivilliga.

I dag är 35 personer aktiva och kör runt på gator och vägar i Frövi några nätter per år. Som mest hade vaktpatrullen mellan 70 och 80 personer engagerade i verksamheten.

Elva bilinbrott

– Under lång tid har medlemskaran svängt nedåt. För ett antal år sedan hade vi en uppgång efter att elva bilinbrott skett i Frövi samma natt. Då fick vi 25 nya medlemmar. Sedan dess har antalet frivilliga minskat successivt.

Enligt Cay Norén behöver vaktpatrullen minst tio nya medlemmar inom en snar framtid. På sikt kan det behövas ännu fler.

Observerat bilar

– Under årens lopp har vi sett att brottsligheten gått upp och ned. På senare tid har det varit relativt lugnt. Det vi observerat på senare tid är ett antal bilar i industriområdet norr om bangården. Vi utesluter inte att det funnits planer på inbrott. Ingenting har skett i dessa fall eftersom de blivit uppmärksammade av oss och valt att lämna orten. Även i fortsättningen kommer vi att hålla ett vakande öga på industrierna vid Stenfallsgatan och Norra Bangatan.

Mer läsning

Annons