Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsutsatta i fokus

Hur bemöter myndigheter kvinnor och barn som upplevt våld?– Vi måste våga se, säger socialsekreterare Ann-Charlotte Dabnor.

Annons
Humor och allvar. Lotta Molander från organisationen Alla kvinnors hus lyckades blanda in skratt i det tunga ämnet ”barn och kvinnor som lever i vålds­utsatta situationer”.

Under fredagen träffades representanter från landstinget, socialtjänsten, vuxenpsykiatrin, mödravårdscentral och barnavårdscentral samt skola och barnomsorg från Lindesberg, Nora och Ljusnarsbergs kommuner.

I fokus

för dagen var kvinnor och barn som lever med våld i sin vardag, exempelvis familjer där pappan misshandlar mamman. Dagens föreläsare var Lotta Molander från organisationen Alla kvinnors hus. Under dagen hjälpte hon åhörarna att reflektera över sitt eget bemötande när de träffar kvinnor och barn som upplevt våld.

– Detta är jätteviktigt, säger Maria Steiner, familjehemssekreterare i Lindesberg.

– Hur kan man upptäcka barn som far illa? säger Jessica Andersson, barnavårdscentralen i Lindesberg.

I sin föreläsning slår Lotta Molander bland annat hål på en vanlig fördom om att våldet sker ogenomtänkt och okontrollerat. Tvärtom är detta mycket kontrollerat och sker enbart bakom stängda dörrar.

– Våldet är så kontrollerat att man till och med tänker på var man ska slå så att det inte syns, säger Marie Karlsson, specialpedagog inom förskolan i Lindesberg.

Mer läsning

Annons