Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfri hemtjänst från april nästa år

Från den 1 april nästa år ska det i Lindesberg bli möjligt att välja vem som ska utföra hemtjänst. Det har en oenig socialnämnd beslutat.

Annons

– Beslutet innebär en valfrihet för äldre att välja ut-övare, och även att byta om man inte skulle vara nöjd, säger Christina Pettersson, (C), ordförande i socialnämnden.

Från den 1 april ska det alltså bli möjligt att få sin hemtjänst från den man tror kan ge den bästa servicen. Det är Lagen om valfrihet (LOV) som riksdagen antagit och som gäller från 1 januari 2009 som ger kommunen denna möjlighet.

– Eftersom det inte handlar om konkurrens med priset, alla betalar lika mycket för samma tjänst oavsett vem man anlitar, så blir det istället kvalitén som är konkurrensmedlet, förklarar hon.

Ickevals-alternativ

Ingen är dock tvingad att välja. Det kommer att finnas ett ickevals-alternativ också.

Priset kommer att sättas utifrån en taxa och det är fortfarande socialförvaltningen som tar beslut om vilka som är berättigade att få hemtjänst.

– Vi har legat högt i timkostnaden för hemtjänsten tidigare och arbetar nu för att pressa ned kostnaden. Helst ska vi få ned kostnaden per timme under 400 kronor, säger Pettersson.

Christina Pettersson är nöjd med att beslutet. Hon menar att det öppnar möjligheter för privata företagare, men även för den egna personalen.

– De får fler arbetsgivare att välja på De kan även starta eget eller kooperativ. Som jag ser det gynnar det här småföretagande och kvinnligt företagande.

Sökt och fått pengar

Socialnämnden har sökt och fått pengar från socialstyrelsen för att införa lagen om valfrihet. 200 000 kronor har använts till en förstudie och resten, 800 000 kronor, ska användas till själva genomförandet.

Den socialdemokratiska partigruppen reserverade sig mot beslutet. Den motiverar reservationen med att kommunen är för liten för att skapa tilläcklig efterfrågan och en effektiv konkurrens.

Köpa privat

Gruppen anser också att brukare redan i dag har möjlighet att, utan kommunens medverkan, köpa tjänster av privata utförare.

Lagen om valfrihet har hittills antagits 72 kommuner och det handlar inte enbart om borgerligt styrda kommuner.

Mer läsning

Annons