Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandring i en mördares spår

När Bo Källström i höstas berättade om morden i Munkhyttan var responsen rekordstor. Nu kommer uppföljaren i form av en vandring i mördarens fotspår.

Annons
Mordvandring. Den inleds vid Munkhyttans skola på lördag.

– Jag lovade ju då att fortsätta forska i händelsen, säger Bo Källström som arrangerar vandringen nu på lördag tillsammans med Linde fornminnes- och hembygdsförening.

Att intresset för ett gammalt mord skulle vara så stort hade varken han eller föreningens ordförande Ingrid Nordmark kunnat tro.

– Det är roligt eftersom vi är etablerade här i trakten och vid skolan. Bos forskning ger liv till det arbete om de gamla torpen som vi tidigare gjort i föreningen, konstaterar hon.

Bo har intresserat sig för morden från 1928 eftersom hans mor Greta, bara femton år gammal, hittade flera av de döda människorna. Han konstaterar att det finns många dokument bevarade från händelsen, och efter föreläsningen har han hittat nya och även sammanställt informationen i en bok.

– Och det finns fortfarande vissa saker att jobba vidare på. Frågan är ju om det var ett planerat dåd?

Det nya han fått fram kommer presenteras på vandringen. Sedan kan den som önskar gå slingan, eller delar av den. Även det material som visades på biblioteket i höstas finns på plats, liksom nya boken.

Intresseväckande material om morden år 1928.

Morden i Munkhyttan

Morden uppdagades i september 1928. Först hittades en bonddräng ihjälslagen, och Bo Källströms mamma fick det delikata uppdraget att berätta det för fadern.

När hon kom dit hittade hon fler barn döda och även fadern låg död i huset. Han hade haft ihjäl de små och sedan tagit sitt eget liv.

Händelsen väckte stor uppståndelse och tragedin förklarades bland annat med alkoholens biverkningar.

Mer läsning

Annons