Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntad krasch

I onsdags kväll bröt Socialdemokraterna samarbetet med Vänsterpartiet. Det var inte överraskande, och kommer inte att betyda någon större omedelbar förändring av den politiska styrningen av kommunen. Det är den samlade bilden som företrädare för andra partier ger.

Annons

Miljöpartiets Bengt Evertsson visste vad Socialdemokraterna skulle diskutera på sitt medlemsmöte i onsdags kväll. Därför kom beskedet inte som en överraskning.

– Samarbetet mellan oss, S och V blev inte det jag anser att politik och samarbete ska innehålla. Den ska syfta till en konstruktiv hållbar politik, säger Bengt Evertsson.

Han och de övriga i Miljöpartiet är inställda på att fortsätta samarbetet med S.

Tappar majoritet

I och med skilsmässan påverkas de parlamentariska styrkeförhållandena i kommunstyrelse och fullmäktige. S-blocket tappar sin majoritet i fullmäktige. Det blir nu fyra sverigedemokrater och två vänsterpartister som kan få avgöranden i sin hand.

I kommunstyrelsen väger det jämnt mellan allians- och S-MP-blocken. Där får en SD-ledamot och nu vänsterns röst en balansroll.

Oppositionsråd Pär-Ove Lindqvist (M) konstaterar att i stort har det funnits och finns ett gott samarbetsklimat mellan partierna.

– Det är inte så jättemånga frågor där det finns stora skillnader. Jag tycker det är viktigt att S markerar att man inte kan göra eller säga vad som helst. Jag har varit förvånad att det fått pågå under en längre tid, säger Lindqvist.

Hot och överklaganden

En gemensam nämnare från flera partier är att de inte uppskattat Vänsterns arbetssätt. Det har uppfattas som att alltför ofta innehålla hot och överklaganden. I sitt pressmeddelande i onsdags kväll skrev S att de saknade förståelse hos V för att de tillhört en styrande majoritet och ”som snarare agerar som missbelåtna revisorer, som hellre hackar på det tidigare majoriteten och oss i stället för att blicka framåt”.

– De har två mandat i fullmäktige, men det känns som de tagit all plats, skrev Bengt Storbacka och Anders Ceder.

”Testa av”

Centerns oppositionsråd Jonas Kleber tror att framtiden kommer att bjuda på mer tid för att ”testa av” och dialog över gränserna i olika frågor innan de kommer upp för politiska beslut.

– Som oppositionspolitiker ska vi vara med att granska, men inte sabotera. Vänstern har haft en hög svansföring och gått ut med sina ståndpunkter innan frågor diskuterats i exempelvis beredande kommunstyrelse där allas åsikter ska vädras, säger Jonas Kleber.

Mer läsning

Annons