Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde icke behörig att söka till gymnasiet

Andelen niondeklassare i Lindesberg som inte är behöriga att söka till gymnasiet fortsätter att öka. Jämfört med i fjol har andelen ökat från cirka 20 till nästan 25 procent.

Annons

Utvecklingen följer riket i stort, där andelen icke behöriga nior också ökar. Men fallet är större i Lindesberg. Det framgår av den statistik som barn- och utbildningsnämnden fått.

– Det här är ett prob-lem som är avhängigt hela den tid eleverna gått i skolan, konstaterar förvaltningschef Kaj Söder.

– Det är ett resultat som vi inte kan acceptera. Vi har mycket jobb framför oss för att vända utvecklingen.

Ska analyseras

Nämndens ordförande Arnold Bengtsson (S) säger att det inte är bra och att nämnd och förvaltning ska sätta in åtgärder för att analysera och försöka hitta lösningar. Hans företrädare Pär-Ove Lindqvist (M) hade ungefär samma kommentar när fjolårets siffror presenterades. Då var det cirka 80 procent, som klarade målen. I år har den sjunkit till 76 procent.

Andelen icke behöriga nior som gått ut någon av de tre högstadieskolorna i Lindesbergs kommun har alltså ökat från en av fem till en av fyra.

– Vi kommer att bjuda in rektorerna för 7–9-skolorna för resonemang kring detta. Jag tror att det finns strukturella och organisatoriska brister som kan rättas till, säger Arnold Bengtsson.

– Om betygen är kunskapsmätaren måste vi fråga oss vad vi gett barnen under de år de varit i skolan, funderar han.

Det är betygen i svenska, engelska och matematik som räknas i statistiken. Utan godkänt eller bättre i dessa ämnen är de ordinarie programmen på gymnasiet stängda för dessa elever.

Inte jämn nivå

Av statistiken framgår också att skolorna inte håller en jämn nivå, varken mellan varandra eller år från år. Fröviskolan och Stadsskogsskolan har åkt berg- och dalbana de senaste tre åren medan Storåskolan tappat kraftigt mellan 2010 och 2011.

Mer läsning

Annons