Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Var hälsad sköna morgonstund”

NA har samlat ihop några bergslagsbors julminnen. Här är det Marie-Louise Danielsson Tham som berättar om dofterna, känslan och ljuden från sin barndoms jular.

Annons
Marie-Louise Danielsson Tham fick som barn följa med till julottan. Sedan infann sig julefriden då hon pysslade med julklapparna och spelade och sjöng tillsammans med sin mamma.

Jag är uppvuxen i Mariestad som enda barn i familjen. Det var tradition för oss att gå till julottan i domkyrkan, och det tyckte jag om.

På juldagens morgon väcktes jag vid sextiden och kände en pirrande förväntan. Det var då jag fick klä mig i något fint som jag fått i julklapp, kanske vantar eller halsduk, och sen promenera genom gamla stan.

Vi hade en förmåga att alltid komma i sista stund, och då var det fullsatt. Men längst fram i koret fanns extrastolar på snedden. Jag hoppades varje år på att få sitta där mellan granarna och känna doften och blicka ut över alla finklädda julottebesökare.

Jag minns hur det kändes när klockan slog sju och orgeln brassade på med ”Var hälsad sköna morgonstund”. Det var så mäktigt. Jag kan ännu höra mammas klara sopran och pappas brummande stämma. Efteråt gick vi hem och fick varm choklad och skinksmörgås.

Nu är jag glad att jag får leda årets julotta i Grythyttans kyrka.

Mer läsning

Annons