Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdcentral får rätt

Vårdcentralen gjorde inget fel när de skickade hem en patient trots att han en vecka senare fick opereras. Det slår Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fast.

Annons

Anmälaren är en patient som uppsökte hjälp efter att ha ramlat i en trappa och slagit sig. I fallet hade han tagit emot sig med ena kroppshalvan och även fått en smäll mot tinningen. Fallet hade också lett till värk i ögon och bålen.

Och det var besvären i ögonen som han sökte vård för. Vid undersökningen märkte dock läkaren även de andra blessyrerna och fick då höra om fallet, varvid en noggrann undersökning genomfördes.

Denna visade inget allvarligt, varför patienten skickades hem med ordinationen att ta värktabletter och promenader.

En vecka senare fick dock mannen opereras på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter att det upptäckts en blödning i patientens skalle.

Det borde den första läkaren ha upptäckt, ansåg patienten, som därför anmälde vårdcentralen. Efter att ha granskat fallet ger dock Ivo vårdcentralen rätt med motivationen att vårdcentralläkaren gjorde rimliga undersökningar och bedömningar. ”Många sjukdomstillstånd är svåra att diagnostisera och bara den omständigheten att en läkare inte omedelbart ställer rätt diagnos innebär inte att läkaren brustit i sina skyldigheter” skriver Ivo i beslutet.

Mer läsning

Annons