Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför växer inte de små företagen?

Fler företag borde kunna startas och flera av de mindre företagen borde våga anställa. Det var en del av analysen som gavs i torsdags angående Lindesbergs näringsliv.

Annons

Vid torsdagens frukostmöte på stadshotellet presenterades en kartläggning och analys om hur det står till med företagandet i kommunen.

Jan Fineman och Håkan Wolgast från Bisnode har gjort detta med en modell där det så kallade förädlingsvärdet i företagen räknas fram.

Studien rör åren 2008 - 2013. Boksluten för 2014 är ännu inte klara och därmed finns inget underlag för det sista året.

– Många av Lindesbergs företag borde ha råd att anställa eftersom de växer i förädlingsvärde, sa Jan Fineman.

Men det händer inte. Antalet anställda ser i stort sett lika ut år efter år, oavsett storlek på bolaget. Och även om vissa har god lönsamhet.

– Det här är något vi inte förstår. Men de är väl fega, eller vill inte ta risker.

– Här ser vi att kommunens näringslivsenhet kunde hjälpa till för att få en småskalig tillväxt.

20 procent av lindesbergarna jobbar i företag med färre än 10 anställda. 30 procent där det finns 10-50 anställda.

Hela 37 procent jobbar på arbetsplatser med fler än 500 anställda och det handlar främst om Billerud Korsnäs och Meritor.

– De stora ökar sitt förädlingvärde men anställer inte fler. Där är det snarare så att personer ersätts med maskiner, förklarade Fineman.

Sture Åtterås, mångårig företagare i kommunen, påpekade att de större företagen ofta köper tjänster och service från andra håll, främst Örebro. Där konstaterade man att det borde finnas potential för utveckling.

Men då måste man också se till att synas, betonade kommunens närinsglivschef Merit Israelsson.

– Det är verkligen viktigt för de mindre företagen att jobba med systematisk marknadsföring, så att det syns att man finns och vad man har att erbjuda, sa hon.

En hake kan också vara bristen på kompetens.

– Där ser vi en brist i att inte Örebro universitet har haft tekniska utbildningar, trots att länet är ett tillverkningstätt område, sa Jan Fineman och tillade att det ju blir ändring på det nu.

I Lindesberg, precis som i många mindre kommuner, är traditionella tillverkningsföretag i majoritet.

Analytikerna konstaterade att den obalansen beror på att ungdomar utbildar sig inom tjänstesektorn och flyttar till större städer där det finns en bättre marknad för dem.

Ett gott råd skickade de med:

– Behåll och värna om tillverkningssektorn. Gör det genom att öka företagsstödet till de mindre som kan tillhandahålla servicen som de större behöver.

Mer läsning

Annons