Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmande julmarknad i gruvmiljö

Tunga hammarslag hördes från smedjan när julmarknad arrangerades i Stripa gruvmiljö.

Annons
Julstök. Tomtens verkstad var det kanske inte, men ändå något åt det hållet när Stripasmederna visade prov på hur arbetet i smedjan går till. Under julmarknaden i Stripa gruvmiljö hade besökare möjlighet att prova själva hur det är att jobba vid städet. Här jobbar Jan Pettersson och Daniel Gustafsson.

Stockeldarna ramade in gruvområdet där julmarknaden hölls. Tommy Andersson hade däremot en betydligt större stock att ta sig an. Med motorsågen jobbade han för att forma en ny skapelse.

– I det här läget har jag ingen aning om vad det kan bli. Det känns som det blir ett trollkarlsansikte. Men vi får se vad som kommer ut ur stocken.

Tommy jobbar vidare.

Intensivt är det också inne i smedjan. Daniel Gustafsson har sysslat med smide de senaste sju åren.

– Min morfar var smed. En kunskap som funnits i generationer i min släkt. Jag vill föra traditionen och kunskapen vidare, säger Daniel och håller ett vakande öga på elden.

Värmen är påtaglig även vid stekbordet utanför, en bit bort. Där gräddar Christer Kallin kolbullar.

– Pass på, nu vänder jag, säger Christer, svänger med stekpannan och låter kolbullen fara något varv i luften för att säkert landa i pannan igen.

Här fanns något att se, uppleva eller upptäcka för alla. Hantverk av alla de slag bjöds ut liksom odlade produkter. Den som inte hade hittat klapparna än kunde klara av bestyren här utan problem.

Konstnärlig. Stocken själv bestämmer vad som kan komma ut ur den, säger Tommy Andersson. Från början har han ingen aning om hur slutresultatet blir. Sonen Sebastian Andersson ser på när pappa jobbar.

Mer läsning

Annons