Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varuhallarna knäcker ICA på Kungsgatan 40

Artikel 4 av 8
Nu och då
Visa alla artiklar

Var sin kaffebryggare fick de med sig en minut före stängningsdags, herrar Bertil Esenius och Peter Kougi. Därmed blev de de sista kunderna innan ICA-butiken på Kungsgatan 40 slog igen för gott.

Annons
Sista kunderna. Bertil Esenius och Peter Kougi expedieras av Ingrid Eriksson på påskafton 1975. Efter det är butikens saga all.

”Ytterligare en livsmedelsbutik i Lindesberg, har i tider av rationalisering till större enheter fått ’stryka på foten’”, skriver Bergslagsposten den 1 april 1975.

När varuhallarna öppnade 1974 innebar det slutet för en rad mindre livsmedelsbutiker som betjänat kunderna i centrala stan genom åren. Domus och ICA:s som skinande nya tronar nere vid Norrtullstorget är svåra att konkurrera med:

”Det är i det närmaste ogörligt att driva en så liten butik i omedelbar närhet av stora moderna livsmedelshallar”, konstaterar Bergslagspostens reporter.

Sedan 1967, hade köpman Åke Johansson på Östermalms livs även drivit ICA-butiken på Kungsgatan 40. Dessförinnan innehades den under hela fyra decennier av makarna Elsa och Axel Karlsson, skriver BP.

Klockan 13 på påskafton 1975 var så butikens saga all. Efter att kassörskan Ingrid Eriksson tagit betalt av de sista kunderna och fångats på bild var Bergslagspostens reporter det, med tidningens ord, definitivt slut på den handelsepok som inleddes i slutet av förra seklet.

Kungsgatan 40. Som hämtad ur en bok av Jan Lööf ser han ut, mannen som passerar ICA på Kungsgatan 40.
Alla artiklar i
Nu och då
Annons