Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska bestämma i Linde?

Det ser ut som om Alliansen kan få lämna ifrån sig makten i Lindesberg. Men än är inget klart i och med att inget block har egen majoritet. Oroande säger partiledarna om Sverigedemokraternas framgång, även lokalt.

Annons

Oppositionsrådet Anders Ceder och hans socialdemokratiska kolleger är samlade i sin lokal på Kungsgatan. Han är försiktigt positiv när han ser att rösterna för S är fler än för den borgerliga alliansen.

– Det går bra, vi har en betydligt bättre sits än förut. Så vi kan diskutera med andra politikerkamrater på ett helt annat sätt än tidigare. Men vi har sagt att vi ska ta det när valet är klart. Traditionellt har vi ju samarbetat med V, men hur det kan bli med det får vi titta på sen.

Sverigedemokraterna har fått betydligt fler röster även i Lindesberg, och det tycker Anders Ceder är oroande.

Anders Larsson, centerpartist och kommunalråd de senaste fyra åren är, med all rätt, lite nedstämd.

– Det är inget drömläge direkt. Ingen har egen majoritet. S framgång känns förvånande för mig, men framför allt är det mycket oroande att Sd hamnar mittemellan med så stora siffror.

– Jag har ingen förklaring till vad vårt sämre resultat kan bero på. Vi har presterat och vi har leverat det mesta av det vi gick till val på. Men S har gjort en stark valkampanj.

Kanske kan Alliansen vara kvar i styrande ställning om Miljöpartiet väljer att samarbeta med dem.

– Vi har sagt att vi är öppna för ett samarbete med Mp, dessutom är det ju personer vi arbetat bra ihop med tidigare, när de tillhörde vänstern, säger Anders Larsson.

Miljöpartisten Agneta Nilsdotter är glad över framgångarna, både lokalt och på riksplanet. Men kan inte lämna besked om hon kommer att luta sig åt höger eller vänster.

– Det är upp till medlemmarna att ta ställning till vilket block vi vill samarbeta med. Vi har is i magen.

I kommunalvalet i Lindesberg fick Socialdemokraterna 42,6 procent av invånarnas röster, och Vänstern fick 4,3 procent medan Alliansen bara fick ihop 40,5 procent. Miljöpartiet fick 4,6 procent och Sverigedemokraterna håvade in hela 8,1 procent och får därmed fyra stolar i kommunfullmäktige mot tidigare en.

Det var 8 av 10 lindesbergare som röstade. Siffrorna kan komma att ändras något i och med att mellan 100 och 200 sent inkomna förtidsröster räknas på onsdag.

Mer läsning

Annons