Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska tillsätta BMB-chef?

Vem är det som ska anställa ny förvaltningschef för Bergslagens miljö- och byggförvaltning efter Mats Larsson? Det finns två alternativa tolkningar.

Annons

– Den ena skrivningen kan tolkas som det är BMB-nämnden, säger Tommy Larserö, kommunchef i Ljusnarsberg. Sedan finns det en annan skrivning som säger att det är kommunstyrelsen i Lindesberg, i egenskap av värdkommun för BMB, som ska utse förvaltningschef.

Jurister vid Sveriges Kommuner och landsting ska titta närmare på skrivningarna. Tommy Larserö, som är samordningsansvarig för den utvärdering av BMB som pågår, lutar åt att det handlar om otydlighet.

Lennart Jansson, kommunchef i Lindesbergs kommun, för en diskussion med BMB om vem som ska anställa ny förvaltningschef. På onsdagen talade han med nuvarande förvaltningschef Mats Larsson och BMB-nämndens ordförande Göran Gustavsson (FP).

– Som jag ser det blev det en miss när BMB:s reglemente skrevs. Det skulle ha stått att nämnden anställer alla chefer inom förvaltningen utom förvaltningschef. I det andra reglementet som kommunfullmäktige tagit står det att kommunstyrelsen i Lindesberg alltid anställer förvaltningschefer.

Konsekvensen om BMB anställer förvaltningschef blir att denne inte har någon chef. Anställer Lindesbergs kommun chef blir denne underställd kommunchefen, i detta fall Lennart Jansson.

Han och Tommy Larserö är överens om att en ny förvaltningschef för BMB inte ska rekryteras förrän den pågående utvärderingen av BMB:s verksamhet är klar.

– Den kompetens som behövs i fortsättningen kan se annorlunda ut än den kompetens den nuvarande chefen har. Därför tycker vi det är bättre att anställa en tillfällig chef till dess att utredningen är klar, säger Tommy Larserö.

En konsultfirma håller på med intervjuer som syftar till att ge en bild av hur sådan här verksamhet ser ut i andra kommuner. En annan konsultbyrå intervjuar BMB-kunder angående hur de ser på den service och rådgivning med mera som de fått.

– I slutet av oktober ska utvärderingen vara klar. Det innebär att en ny BMB-chef knappast kan vara på plats till årsskiftet, säger kommunchefen i Ljusnarsberg.

Mer läsning

Annons