Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi förstår inte hur det kunde hända"

Dagen efter den allvarliga misshandeln av en 31-årig vårdare på Granhults behandlingshem är stämningen på institutionen tryckt.
- Vi förstår inte alls hur det kunde bli så här. Det fanns inga som helst tecken på att det var på gång, säger institutionschefen Kenneth Augustsson.

Annons

Den 31-åriga vårdaren, som är korttidsvikarie på Granhults behandlingshem, misshandlades vid 22.20-tiden på söndagskvällen allvarligt. Han vårdades under natten till måndagen på intensivvårdsavdelningen på Lindesbergs lasarett för allvarliga skador, men fördes senare på dagen till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Polisen kunde kort efter misshandeln gripa tre elever, 18, 19 och 20 år gamla, på behandlingshemmet som misstänkta gärningsmän. Eleverna anhölls senare av åklagare.

Tryckt stämning

På måndagen var stämningen på Granhult tryckt. Dagen inleddes med samtal med nattpersonal och de elever som funnits i närheten under incidenten. Alla inblandade genomgick senare på dagen djuplodande debriefing med en psykolog.

Institutionschefen Kenneth Augustsson känner sig nedslagen. Händelsen är den tveklöst allvarligaste som inträffat på behandlingshemmet sedan han tillträdde tjänsten i augusti förra året. Och ingen hade kunnat ana att något var på gång.

- Det har inte legat något i luften, ingen oro eller större konflikter. Senast en incident inträffade här, i november, fanns indikationer. Men inte nu, säger Kenneth Augustsson.

Andra faktorer gör misshandeln förvånande, menar Augustsson. De tre misstänkta eleverna befann sig på den öppna avdelningen.

- Alla har varit på Granhult en längre tid, och har bott på den öppna avdelningen länge. Samtidigt är den nu misshandlade vårdaren otroligt omtyckt och har väldigt fin kontakt med grabbarna. Det sammantaget gör att vi har väldigt svårt att förstå det inträffade, säger han.

Kommer misshandeln att förändra säkerhetsarbetet på Granhult?

- Tillsammans med behandlingen är personalsäkerheten ett av våra prioriterade områden. Men det är klart att den här händelsen kommer att göra säkerhetsfrågorna mer aktuella igen.

Har ni tillräcklig bemanning under kvälls- och nattid för att hålla en tillräcklig säkerhetsnivå?

- Jag tycker det. Självklart vill vi vara så många som möjligt, men jag är tveksam till om fler personal är sättet att förebygga händelser som denna, säger Kenneth Augustsson.

Mer läsning

Annons