Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi närmar oss katastrofnivå

Ljusnarsbergs kommuns finansiella status har försvagats. Det visar den prognos som ekonomichef Bo Wallströmer sammanställt efter första kvartalet.

Annons

– Vi har likvida medel på 2,2 miljoner kronor och närmar oss katastrofnivå, säger han. Några lån har vi inte amorterat och vi ser inte ut att kunna infria något av de finansiella mål som kommunfullmäktige satt upp.

Kan tvingaas låna

Ekonomichefen ser ett scenario framför sig där kommunen kan tvingas fortsätta låna pengar för att förbättra likviditeten, klara att betala höjda räntor, genomföra planerade investeringar och klara verksamheten i stort.

Hemtjänsten kostar

– Det är viktigt att vi tittar på vad som kan göras åt den låga likviditeten, sociala utskottets ökade kostnader och hur vi ska klara de finansiella målen, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S).

Det stora problemet för kommunen är hemtjänstens ökade lönekostnader. Första kvartalet i år ökade dessa med drygt 450 000 kronor jämfört med samma period i fjol.

Inte ge upp

– Vi behöver fundera lite hur vi ska hantera det här, säger socialchef Charlotte Dahlbom. Det vore intressant att veta hur mycket en hemtjänsttimme i Ljusnarsberg kostar.

Kommunchef Tommy Larserö menar att det är viktigt att hemtjänsten inte ger upp utan försöker att bli effektivare i framtiden.

Ska titta på åtgärder

Kommunstyrelsen har gett socialchefen i uppdrag att titta på åtgärder som kan leda till att balans uppnås i ekonomin till årsskiftet.

– När det gäller likviditeten tror jag vi kan få effekt om vi uppmanar alla enhetschefer att vara försiktiga med inköp, säger kommunchefen.

Riskanalys

Vad det gäller den finansiella situationen och problemet med att uppfylla de finansiella målen har kommunstyrelsen gett Tommy Larserö i uppdrag att göra en riskanalys.

Troligen sämre resultat än budgeterat

Prognosen efter första kvartalet pekar på ett överskott på en miljon kronor vid årets slut. Det innebär en negativ avvikelse på drygt 200 000 kronor jämfört med budget.Kommunens skatteintäkter kommer att bli högre än budgeterat. Den senaste skatteprognosen visar på en ökning med 1,7 miljoner kronor.

Dessutom ser statsbidragen enligt den senaste prognosen ut att öka med 700 000 kronor. Om det här slår in innebär det ett tillskott för Ljusnarsbergs kommun med 2,4 miljoner kronor jämfört med budget.

Mer läsning

Annons