Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigast ge lärarnarätt förutsättningar

Han är väl medveten om att betygen för kommunens niondeklassare ligger en bra bit under rikssnittet.
– Det viktigaste är att ge lärarkåren rätt förutsättningar, säger Kaj Söder, ny chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Annons
Ny på jobbet. Kaj Söder är ny chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Lindesbergs kommun och en sak som han är positivt överraskad över är det stora politiska engagemanget som finns här.

Det är första veckan på nya jobbet för Kaj Söder. Han är chef över kommunens största förvaltning med knappt 800 anställda och en budget på drygt 500 miljoner kronor.

Första gången han satte sin fot i Lindesberg var i höstas på anställninsintervjun så nu är det mycket nytt som ska tas in på en gång.

”Helt nollställd”

Att komma utifrån ser han både som en fördel och en nackdel.

– Det är bra att vara helt nollställd för det som har varit, men det tar naturligtvis längre tid att lära sig allt, säger Kaj som har en ambition att besöka alla skolor och förskolor så snart som möjligt.

– Det är viktigt att få en bild, både geografiskt och av verksamheterna.

Kaj Söder är uppvuxen i Uppsala och har en utbildning som fritidspedagog i grunden.

Han har jobbat i Heby kommun, först som rektor i fem år, sedan som ställföreträdande förvaltningschef i tre år och därefter ett år som förvaltningschef innan han lockades till Lindesberg.

– Jag behövde lite nya utmaningar och privat var det ett bra tillfälle eftersom vi ville börja om på något nytt tillsammans, berättar han.

Flyttlasset har gått från Uppsala till Hovsta. Tanken var först att bosätta sig ute på landet, men eftersom sambon Åsa söker jobb så var det enklare att bo mer centralt.

Förutom jobbet är sport en viktig del i Kaj Söders liv. Han löptränar mycket och har sprungit både maraton och Lidingöloppet. Innebandy är en annan favoritsport och Kaj har faktiskt varit förbundskapten för både USA:s herrar och damer i flera världsmästerskap.

Resultat måste höjas

Än har han inte hunnit sätta sig in i vad som står högst på dagordningen på nya jobbet, men han vet att grundskolelevernas resultat måste höjas.

– De dåliga resultaten beror naturligtvis på flera saker, därför finns det inte bara en lösning. Men det viktigaste är att ge lärarkåren rätt förutsättningar.

– Jag vill också titta närmare på hur vi kvalitetssäkrar förskolans verksamhet.

Kaj Söder tycker att han är bra på att möta och motivera människor och när han ska beskriva vad som gör honom till en bra chef använder han orden god framförhållning och tydlighet.

– Har vi tagit ett beslut ska alla veta vad det är vi har beslutat.

Mer läsning

Annons