Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill få hem skolplacerade elever med funktionshinder

Sex elever med olika funktionsnedsättningar från Lindesbergs kommun går i skola och bor i andra kommuners specialskolor. Det planeras en hemmaplanslösning för dessa elever.

Annons

– Politiskt vill vi flytta de här arbetstillfällena hem till Lindesbergs kommun, säger Irja Gustavsson (S), socialnämndens ordförande. Målet är att kunna göra det till höstterminens start 2015 i samarbete med Lindeskolan.

Tillsammans med barn- och utbildningsnämnden konstaterar förvaltningarna att kommunen under åren byggt upp kompetens som kan bidra. Det finns även ett uttalat behov och önskan i andra länskommuner att se en lösning för de aktuella elevkategorierna inom länet.

För Lindesbergs del

handlar det om sex ungdomar som går i skola och bor på andra orter utanför Örebro län. Bland annat är det elever med asperger/autism-diagnoser.

Kostnadsmässigt rör det sig om skolkostnader på 2,5 miljoner kronor per läsår plus cirka 10 miljoner kronor för boende och stöd.

Det finns sannolikt inte en hemmaplanslösning som är optimal för alla kategorier konstateras i den information som socialnämnden fick i torsdags.

För elever med syn och hörselnedsättningar finns resurser i länet i Örebro vid Birgittaskolan, Tullängsskolan samt Ekeskolan.

Mer läsning

Annons