Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill restaurera gammal betesmark

RAMSBERG. Att restaurera den gamla betesmarken vore ett lyft för såväl byn som friluftslivet och även ur naturvårdssynpunkt. Därför hoppas Föreningen Ramsberg – en bygd i Bergslagen att sökta bidrag beviljas så att arbetet kan komma igång.

Annons

– Jag har sett marken växa igen, och när jag fick klart för mig att det är kommunal mark väcktes tanken att söka pengar för att få den restaurerad, berättar Åsa Forsberg.

Kommunen bidrar med 30 000 kronor. Även Hopajola hakade på och bidrar med lika mycket. I övrigt hoppas man få 34 000 från landstinget och inte minst tillskott från Naturvårdsverkets LONA-bidrag till lokala naturvårdsprojekt. Därifrån söks 110 000.

Det ingår även en liten insats i form av ideellt arbete från föreningens sida, men det stora jobbet är tänkt att läggas ut på lokala entreprenörer.

– Men att få LONA-pengar är nästan ett krav för att projektet ska vara genomförbart, säger Åsa Forsberg.

De handlar om ett fyra hektar stort område mitt i byn med stor artrikedom. Framför allt flera gamla ekar väl värda att bevara finns i området, men även självföryngrade plantor, något som är ganska ovanligt så långt upp i landet.

Slyröjning skulle göra området mer tillgängligt. Tanken är att förse betesmarken med självstängande grindar som gör det enkelt för besökare att ta sig in. En redan befintlig stig i området kan enkelt anslutas till promenadvägen runt Vrethammarssjön, och uppsatta tavlor ska ge information om betesmarkens biologiska värden enligt projektbeskrivningen.

Om bidragen beviljas är tanken att gallring, röjning och stängsling ska ske under innevarande året. Även arbete för att skydda ekplantor, som varit ansatta av bävrar, ska genomföras. Nästa år blir det sedan återkommande röjning av sly. Under 2013 är tanken att också bjuda in till en pick-nick och guidning av betesmarken för intresserade bybor.

Framledes är det tänkt att föreningen ansvarar för skötseln av marken, och att nyttjanderättsavtal upprättas mellan lokala djurhållare som låter djur beta i området och markägaren.

Mer läsning

Annons