Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill skapa en ny vi-känsla i kyrkan

Förutom en effektivare organisation och smartare ekonomi är målet att skapa en ny vi-känsla. Första kyrkorådet inom nya pastoratet Näsby-Fellingsbro har hållits.

Annons
Ny gemenskap. Första mötet i kyrkorådet har hållits sedan Näsby-Fellingsbro pastorat bildades vid årsskiftet.

Två församlingar blev en. Fellingsbro och Näsby församling inom Svenska kyrkan är från och med 1 januari sammanslagna efter ett beslut fattat i stiftstyrelsen för Västerås stift.

– Arbetet med sammanslagningen har förberetts länge. Diskussionen startade redan efter förra valet och för ett par år sedan var det informella beslutet fattat, säger kyrkoherde Jimmy Åkerfeldt.

I veckan hölls det första mötet inom det nya kyrkorådet. Nytt i dubbel bemärkelse. En ny mandatperiod, men också en helt ny organisation. Några större personella förändringar innebär inte sammanslagningen. Pastoratet ska ha minst tre präster, varav en är kyrkoherde. Antalet anställda är tjugo och verksamheten fortsätter i stort sett som tidigare.

Ett skäl bakom sammanslagningen är att skapa en bättre ekonomisk situation och kunna spara pengar.

– Vi kommer att kunna erbjuda mer verksamhet eftersom vi får fler händer. Kompetensen i arbetslaget ökar och sårbarheten minskar, säger kyrkorådets ordförande Susanne Persson.

Bland målen och visionerna för framtiden är bland annat den nya arbetsgruppen i fokus.

– Vi måste skapa en stark vi-känsla. Det är inte alltid så lätt att slå samman två personalgrupper, men det är viktigt att det inte blir ett ”vi” och ”dom”. Flertalet ser positivt på sammanslagningen, så jag tror det kommer att gå bra, säger Kerstin Ahlgren.

Ett annat självklart mål är att öka antalet medlemmar. Liksom flertalet kyrkliga församlingar minskar antalet även i Näsby-Fellingsbro som i dag ligger på drygt 5 000 personer.

– Vi följer riksgenomsnittet med ett tapp av medlemmar på omkring 1 procent per år. Samtidigt måste vi acceptera att alla inte vill vara medlemmar i Svenska kyrkan. Alla vill inte engagera sig, men kan ändå anse att kyrkan är viktig, säger Jimmy Åkerfeldt.

Han vill kunna erbjuda en hemvist i kyrkan som fyller ett behov och är relevant.

– Ett mål är att kyrkan har en tydlig närvaro, vi ska märkas i hela pastoratet även om det rör sig om ett stort geografiskt område. Vi ska skapa kontakter utanför tätorterna, bli bra på att lyssna, säger Jimmy Åkerfeldt.

– Ett fullmäktige och kyrkoråd är ju givet, men vi kommer också att ha församlingsråd. Ett i Näsby och ett i Fellingsbro. Församlingsråden ska bland annat utgöra referensgrupper i vårt målarbete, säger Susanne Persson.

Att hålla fast vid det som alltid har varit, traditionerna, men att vara öppen för förnyelse är viktiga utgångspunkter i det framtida arbetet.

Kyrkorådet Näsby-Fellingsbro

Odinarie: Kerstin Ahlgren, Pernilla Dahlström-Johansson, Renate Hermansson, Per Karlsson, Bernt Larsson, Karin Lindberg, Gunnar Lindström, Susanne Persson, Astrid Öhrvall, Barbro Åbyhammar, Jimmy Åkerfeldt.

Ersättare: Mattias Ekström, Kjell Englund, Bertil Eriksson, Tomas Eriksson, Agneta Holmgran, Majken Ingvarsson, Gunnar Landén, Lars-Olof Törnkvist, Ann-Marie Wessman, Sofia Åkerlind.

Mer läsning

Annons