Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill tillbaka tillassistentjobb

Martin minns allt klart från den där kvällen. Fram till att han träffades av den två kilo tunga keramikvasen i huvudet. Nio dagar senare vaknade han upp på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Annons

Martin Englund är vårdaren på Granhult som var nära att dö efter att ha blivit nedslagen av en 18-åring som var intagen på behandlingshemmet.

Ett bråk om en dörr skulle vara stängd eller öppen gjorde att 18-åringen snedtände. Överfallet kom helt överraskande – det var de två andra killarna i rummet som käftade mest med Martin.

När allt var över låg han på golvet efter att ha träffats i huvudet sex sju gånger av den tunga vasen.

Blod överallt

Det var blod överallt och Martin var på väg att förlora medvetandet.

Hans chockade arbetskamrat gjorde allt rätt. Lade honom i framstupa sidoläge, kollade andning och puls samtidigt som han larmade ambulans och polis.

– Han trodde att jag hade förlorat ena ögat. En stor skinnbit hade slagits loss och täckte ögat, säger Martin.

Allt det här har han fått berättat för sig i efterhand. Efter slaget är allting svart fram till uppvaknandet på Akademiska.

– Det första jag minns är att jag spydde, berättar han.

I dag syns inga tydliga spår efter misshandeln. Men Martin har blivit märkt för livet. Han förlorade hörseln på ena örat, har ingen känsel i vissa delar av ansiktet och smaken är nästan helt borta.

– Man vänjer sig med att bara höra på ett öra. Men det är tråkigt att jag har förlorat smaken. Förut älskade jag att laga mat, älskade mat och vin. Nu är det inte så mycket mening med det.

Fick en hjärnskada

Värst av allt är kanske ändå den hjärnskada Martin fick efter överfallet. Den har resulterat i att han i dag har svårt med minnet och koncentrationen.

Trots överfallet har han bestämt sig för att gå klart utbildningen till behandlingsassistent. Men det frestar på. Långa undervisningspass gör Martin trött, ibland på gränsen till utmattad.

– Om jag ska minnas lika mycket som en frisk person från en föreläsning måste jag vara på topp precis hela tiden. Men det är omöjligt att vara det under tre-fyra timmar. Alla har ju toppar och vågdalar.

Förut hade han ett extrajobb på kvällarna i Örebro. Nu är Martin inte helt säker på om han klarar av att komma tillbaka dit. Kanske blir det för svårt att komma ihåg alla rutiner.

– 31 år och redan pensionärsstatus, säger Martin med ett snett leende.

Men han jobbar hårt med sin minnesträning. En timme varannan dag går åt till att träna hjärnan på att komma ihåg saker. Räkna fönster på ett hus är en övning.

– Ibland glömmer jag av hur många fönster det är på en sida. Då är det bara att börja om.

Läkarundersökning

Han ska genomgå en läkarundersökning för att få reda på exakt var skadan sitter i hjärnan. Vad undersökningen sedan resulterar i återstår att se.

Kanske blir han inte bättre, kanske blir han helt återställd. Han vet inte.

Men Martin beklagar sig inte. Jo, förresten, det gör han. Alla blanketter, all byråkrati det innebär att vara sjukskriven gör honom riktigt upprörd.

– Det finns ingen pengapåse i världen som uppväger det här krånglet, slår han fast.

Trots allt – han mår ganska bra i dag, både mentalt och fysiskt.

– I somras hade jag problem med sömnen. Sov bara fyra timmar per natt, men nu är det tillbaka till det normala.

Familjen viktig

Föräldrarna och systern har betytt mycket för Martin under den här tiden. Kontakten med jobbarkompisen som var med den där kvällen har också varit betydelsefull.

– Men jag skulle nog säga att jag till stor del har behandlat mig själv.

Självklart har tankarna gått till den där kvällen han blev nedslagen. Gång på gång har han gått igenom det som föregick misshandeln.

– Jag tycker faktiskt inte att jag gjorde något fel. En del kanske tycker det i och med att jag gick in ensam i rummet med de här killarna. Men ibland kan det vara mer provocerande att vara två.

Kunde inte du ha gett med dig?– Ibland kan man göra det, men det beror på situationen. Jag tyckte inte det var okej i det här läget.

Den här killen som slog ned dig, vad känner du för honom?– Jag är inte bästis med honom, men känner heller inget hat eller agg. I somras fick jag ett brev av honom där han var uppriktigt ångerfull och bad om förlåtelse.

Framtiden då?

Ja, Martin är helt inställd på en framtid inom ungdomsvården. Under praktiken hoppas han kunna besöka så många behandlingshem som möjligt.

– Jag vill studera hur de jobbar med säkerhetsfrågorna, säger han.

Bakgrund

18-åringen hade i februari misshandlat en annan vårdare på Granhult.

Trots det fick han komma tillbaka efter en tid.

Den 25 april slog han ned Martin Englund. Överfallet inträffade på den öppna avdelningen, dit 18-åringen nyligen blivit överflyttad.

Han dömdes i somras till tre års fängelse för mordförsök, våld och hot mot tjänsteman.

Under rättegången kom det fram att han hade haft en mycket besvärlig uppväxt.

Granhult ligger i Lindesbergs kommun. Behandlingshemmet tar emot unga män med allvarliga missbruksproblem.

Mer läsning

Annons