Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinsten blev högre trots lägre produktion

Lovisagruvan redovisar ett överskott på 18,7 miljoner kronor för 2010. Jämfört med 2009 är det en förbättring med fem miljoner kronor.

Annons

– Jag är nöjd, säger vd Jan-Erik Björklund. Det är ett fullt tillräckligt resultat. Det räcker både till investeringar och utdelning till aktie-ägarna.

Maskinparken kommer att uppgraderas. Ett nytt borraggregat för 3,5 miljoner kronor är på ingång. Därigenom beräknas produktionen kunna öka från 29 000 till 35 000 ton.

– Vi bör klara det om investeringarna fungerar som det är tänkt, säger vd:n. I år är tanken att vi också ska få lite tid till prospektering.

Malmleveranserna i fjol gav intäkter på 41,8 miljoner kronor, vilket är exakt lika mycket som för 2009. Däremot blev produktionen lite lägre i fjol än 2009.

En bidragande orsak till att produktionen blev lägre var att det strulade en del i januari–februari. Men samtidigt blev kostnaderna mindre.

Högre priser

– Vi tog igen en del produktionsmässigt under hösten, säger Jan-Erik Björklund. Dessutom var priserna på zink och bly högre 2010 jämfört med 2009. Det påverkar vårt resultat i positiv riktning. Den prissäkring vi gjorde gav också ett överskott.

Inför årsstämman senare i vår föreslår gruvbolagets styrelse en utdelning till aktieägarna på 2:50 kronor per aktie. Säger stämman ja betyder det att aktieägarna får dela på drygt 8,3 miljoner kronor.

Lovisagruvan, som är en av de minsta i Sverige, har 17 anställda plus ett antal entreprenörer. Det finns för närvarande inget behov att utöka personalstyrkan.

Mer läsning

Annons