Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittnade om Gulag

Han föddes i fängelse i Moskva och växte upp i det fruktade Gulag i dåvarande Sovjetunionen. På onsdagen var Julian Better på Lindeskolan för att berätta som sina upplevelser.– Elevernas kunskaper om Gulag är noll, säger han.

Annons
Berättade om barndomen. Onsdagens föreläsning var uppdelad i två pass. Ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen där eleverna hade möjlighet att ställa frågor till Julian Better, både i samband med en frågestund och direkt till honom efteråt.

I våras kom hans bok ”Jag var barn i Gulag”. I den skildrar Julian Better sin uppväxt i de sovjetiska fånglägren i Gulag, dit han kom sedan hans mamma dömts för spioneri. Senare fick han reda på att pappan avrättats några dagar efter Julians födelse. Tillfälligheter gjorde att han inte kom i från sin mor som så många andra av barnen i lägren.

Som sjuåring kom han till Polen och i slutet av 60-talet utvandrade Julian med sin fru till Sverige. I många år talade han inte om sin bakgrund.

– Det var stundens ingivelse som fick mig att skriva boken, berättar han för NA efter en frågestund med eleverna i Kulturums aula. Jag hade fått mitt första barnbarn och slogs av tanken att inte ens mina barn visste mer än allmänt om min barndom. Jag tillhör de sista som har egna erfarenheter från lägren, säger han.

Den ursprungliga tanken på tanken att skriva några sidor växte till en hel bok.

– Men när jag skrivit tio sidor upptäckte jag att jag inte ens hade hunnit börja och när jag skrev så kom minnena tillbaka, berättar Julian som skrev den ursprungliga versionen på polska.

I början fanns heller inga tankar på att ge ut boken, men när Forum för levande historia, myndigheten som ska informera om Förintelsen och om kommunistiska regimers brott mot mänskligheten, fick höra om projektet sköt de till pengar till en översättning. Sedan nappade Albert Bonniers Förlag på manuset.

Sedan hösten 2010 reser Julian Better runt på skolor och bibliotek och föreläser.

– Varje gång jag är ute och föreläser möter jag många intresserade ungdomar. Hade det inte varit så, så skulle jag inte ha åkt. Det här väcker ett enormt intresse. Elevernas kunskaper är noll, och ofta är även lärarnas kunskaper om Gulag noll, säger han.

Med på scenen också fanns frilansjournalisten Ewa Wymark för att ge bakgrund till historien och intervjua Julian.

Kvällen innan besöket på Lindeskolan var de inbjudna till biblioteket i Nora.

– Det finns inte så många vittnesmål från Gulag. Speciellt inte från dem som var barn där, de flesta av dem överlevde inte, berättar läraren Lillemor Bodman som tagit upp ämnet på lektionerna med sina elever.

En av dem är Alicia Bokvist som går första året på samhällsprogrammet.

– Det var intressant att höra. För som Julian sa under frågestunden, Ryssland har inte gått framåt i utvecklingen jämfört med ett land som Tyskland.

Ska du läsa boken nu?–Ja det tror jag.

Lillemor Bodman, lärare Lindeskolan.

Gulag

De första

Avsikten

Gulag var namnet på ett stort system av tusentals arbets- och koncentrationsläger i forna Sovjetunionen. Det inrättades under det Ryska inbördeskriget efter revolutionen 1917 som ett läger för motståndare till bolsjevikregeringen. lägren upprättades 1918 efter ett dekret från regeringen att spärra in alla som gjorde motstånd mot revolutionen – ”klassfiender”. var förutom att undanröja motståndare även att ”omskola” fienden och få dem att arbeta.

Med tiden blev den ekonomiska nyttan av arbetskraften allt viktigare.

Lägren systematiserades under Stalins regim och i mitten av 1930-talet hade 300 000 fångar placerats i lägren.

1934 hade verksamheten samordnas av en myndighet vars namn på ryska kom att förkortas till ”Gulag”.

Efter andra världskrigets slut 1945 var 3 miljoner fångar intagna.

Efter Stalins död 1953 började lägren avvecklas och 1959 fattades beslut om att avskaffa systemet.

Författaren och Nobelpristagaren Alexandr Solzjenitsyns böcker bidrog till att göra Gulag känt i väst.

Källa: Nationalencyklopedien,Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer, Forum för levande historia.

Mer läsning

Annons