Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wedevåg färg AB vill kunna dubbla

Vedevåg. Färgfabriken Wedevåg Färg AB utökar årligen produktionen. Företaget planerar att begära miljötillstånd för att kunna tillverka 10 000 ton färg per år mot dagens 5 000 ton.

Annons
Tror på framtiden. – Oaktat konjunktursvängningar har vi ett mål att öka med tio procent per år. Det gjorde vi med råge i fjol, säger Sture Åtterås, ägare och vd för Wedevåg Färg AB.

– Med tanke på Greklandskris och ekonomisk oro kan man fundera på om det här är rätt tid, men man måste utvecklas annars går det bakåt, säger Sture Åtterås, Wedevåg Färg AB:s vd och ägare.

Investeringsfas

Företaget inledde 2005 en investeringsfas som nästa år har medfört satsningar på cirka 20 miljoner kronor.

– Oaktat konjunktursvängningar har vi ett mål att öka med tio procent per år. Det gjorde vi med råge i fjol, säger Åtterås.

Finanskrisen 2008 och efterföljande lågkonjunktur 2008/2009 höll inte målsättningen riktigt.

Företagets vattenbaserade produkter ökade mest dramatiskt under förra räkenskapsåret med 55 procent.

Tror på tillstånd

2008 höjdes miljötillståndet för tillverkning från tretusen ton till femtusen ton. Med den budget som är lagd för verksamhetsåret 2011/2012 börjar produktionstaket närma sig.

– Jag ser ingen orsak till att vi inte ska beviljas tillstånd att öka produktionen, men processen som startades i somras tar cirka ett halvår, säger Sture Åtterås.

Enligt nuvarande tillverkningstillstånd sänks nivån för tillåtna utsläpp med nästan en tredjedel år 2013. Även om produktionen fördubblas mot dagens klarar företaget att hålla sig under detta enligt Sture Åtterås.

Ytterligare produktionsökning sker inledninsvis genom investering i en del ny utrustning och omdisponering och optimering av nuvarande produktionsflöden.

Långsiktig försörjning

I produktionen handlar det om att utöka med några få personer.

– Den stora utmaningen ligger i den långsiktiga kompetensförsörjningen. Att kunna rekrytera kvalificerade teknisk personal, säger Sture Åtterås.

En rekryteringsprocess av kemiingenjörer till laboratoriet pågår.

Mer läsning

Annons