Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lista: Här har flest skuld till Kronofogden

Nästan fyra av hundra invånare i Sverige har en skuld till Kronofogden. Men skillnaderna över landet är stora.I några orter i norra Skåne finns runt sju procent av invånarna i Kronofogdens register, i Lomma och Danderyd bara en procent.

Annons

Det är framför allt små kommuner som utmärker sig i statistiken, med Ljusnarsberg i Örebro län i toppen. Här har 8,1 procent av befolkningen skuld till Kronofogden.

- Många gånger är det arbetslöshet som ligger bakom, eller att man blivit sjuk eller skilt sig. Jag har inte träffat någon som bara har skulder rakt upp och ner. Det finns alltid en historia bakom, säger Lena Karolidou, budget- och skuldrådgivare i Åstorp.

Kommunen ligger, tillsammans med ett flertal grannkommuner i norra Skåne, högt i Kronofogdens statistik över hur stor andel av befolkningen som har betalningsanmärkningar.

Koppling till arbetslösheten

Gävleborg är det län som ligger högst. 4,4 procent av befolkningen finns i Kronofogdens register. Gävleborg är också länet med högst arbetslöshet i Sverige, 11,2 procent enligt Arbetsförmedlingen.

Det finns ofta en koppling mellan Kronofogdens statistik och möjligheten att hitta jobb på en ort. Men inte alltid. Det är Eda i Värmland exempel på. Här ligger arbetslösheten under riksgenomsnittet.

- Vi är lite udda, och har funderat mycket på varför, säger budget- och skuldrådgivaren Birgitta Dalberg.

Eda gränsar till Norge. Det betyder att en del norrmän bosatt sig i kommunen. Där kan en del av förklaringen ligga.

- Om man har en svår ekonomi i Norge kanske man flyttar eftersom kostnaderna är lägre här, säger Birgitta Dalberg.

Fler faktorer bakom

Det finns en tydlig samverkan mellan individuella och strukturella faktorer som leder till att människor blir skuldsatta, säger Lisbeth Sandvall, som forskar om skulder på Linnéuniversitetet.

- Det finns en del problem i välfärdssystemet som kan skapa skulder för individen. Till exempel att man kan bli återbetalningsskyldig på bostadsbidraget två år efter att det utbetalats, säger hon.

Att det har blivit mer osäkert om man får ersättning vid sjukskrivning är en annan faktor, enligt Sandvall. Andra saker kan vi inte styra över, som konjunkturen, eller så kan man hamna i ekonomiska svårigheter när en partner dör.

- Sedan finns det individuella faktorer, som vad man skuldsätter sig för och vilka risker man tar i sin ekonomi. Vi lever i ett konsumtionssamhälle. Många vill hänga med och vara som andra, fast man inte har råd.

Tidig hjälp

Eda har satsat hårt på rådgivning och har bland den kortaste väntetiden i landet.

- Ju fortare vi kommer in i ärenden desto bättre. Första besöket är viktigt, så att man får igång den med skuldproblem att prioritera, säger Birgitta Dalberg.

Det är framförallt små kommuner som utmärker sig i statistiken.

- I större städer kan det finnas områden med hög skuldsättning, men totalt sett jämnar det ut sig, säger Robert Olsson på Kronofogden.

Jenny Petersson/TT

Högst och lägst

Kommuner med högst andel invånare med skulder hos Kronofogden (procent av befolkningen):

Ljusnarsberg 8,1

Perstorp 7,6

Åstorp 7,0

Klippan, Landskrona 6,8

Eda, Bjuv 6,7

Högsby 6,6

Kommuner med lägst andel invånare med skulder hos Kronofogden (procent av befolkningen):

Danderyd, Lomma 1,0

Täby 1,3

Vellinge 1,5

Öckerö 1,6

Habo 1.7

Kungsbacka 1,9

Källa: Kronofogden, 31 december 2013 (TT)

Mer läsning

Annons